Domácí škvarky připravené vyškvařením vepřového sádla. Někde se jim říká valašské müsli …
Ingredience:
2 kg | vepřového sádla s kůží |
2 dcl | vody |
1-2 dcl | mléka |
1 lžička | mletého pepře |
1-2 lžičky | soli |
Postup:
1. Pláty sádla zbavíme kůže a nakrájíme na kostky velké cca 2 x 2 cm
2. Do velkého hrnce s poklicí nasypeme kostky sádla, podlijeme je trochou vody a na velmi mírném ohni trpělivě zahříváme a škvaříme, občas musíme promíchávat, aby se sádlo nepřiškvařilo k hrnci, vyškvařený tuk postupně sléváme
3. Když sádlo již nepění, můžeme ho podlít trochou mléka, škvarky pak budou jemnější, chceme-li škvarky křupavé a vyškvařené na co nejmenší kousíčky, slijeme tuk, necháme ho jen málo a dále doškvařujeme
4. Škvarky na závěr můžeme vymačkat z přebytečného tuku a dle chuti je osolíme a posypeme pepřem.
Do škvarek lze také zamíchat cibuli a česnek. Ideální teplota sádla při škvaření je okolo 120 °C, při vyšší teplotě sádlo dostane nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a chuťově neutrální a má i nižší trvanlivost.
Poznámka:Autorka fotografie: Naďa Indruchová