REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škvarky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí škvarky připravené vyškvařením vepřového sádla. Někde se jim říká valašské müsli …


Ingredience:
2 kgvepřového sádla s kůží
2 dclvody
1-2 dclmléka
1 lžičkamletého pepře
1-2 lžičkysoli

Postup:

1. Pláty sádla zbavíme kůže a nakrájíme na kostky velké cca 2 x 2 cm
2. Do velkého hrnce s poklicí nasypeme kostky sádla, podlijeme je trochou vody a na velmi mírném ohni trpělivě zahříváme a škvaříme, občas musíme promíchávat, aby se sádlo nepřiškvařilo k hrnci, vyškvařený tuk postupně sléváme
3. Když sádlo již nepění, můžeme ho podlít trochou mléka, škvarky pak budou jemnější, chceme-li škvarky křupavé a vyškvařené na co nejmenší kousíčky, slijeme tuk, necháme ho jen málo a dále doškvařujeme
4. Škvarky na závěr můžeme vymačkat z přebytečného tuku a dle chuti je osolíme a posypeme pepřem.

Doporučení:

Do škvarek lze také zamíchat cibuli a česnek. Ideální teplota sádla při škvaření je okolo 120 °C, při vyšší teplotě sádlo dostane nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a chuťově neutrální a má i nižší trvanlivost.

Poznámka:

Autorka fotografie: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Bramborový salát: Stálice na slavnostním stole i zdroj rodinných hádek

Asi málokteré jídlo vyvolává tolik rozepří, jako vánoční bramborový salát. Tu pravou, jedinou a nejlepší recepturu má totiž každá rodina jinou, a každá si za tou svou samozřejmě stojí. Jste tým hrášek, nebo se bijete za přidané jablko? Bramborový salát je zkrátka jedinečný.

číst dále ...

Klasa slaví 20. narozeniny speciální perníčkovou pečící edicí

Nejznámější česká značka kvality Klasa letos slaví významný milník – 20 let na trhu! Již od roku 2003 provází logo Klasa v českých obchodech spotřebitele, kteří hledají kvalitní suroviny. Abychom tuto příležitost oslavili, připravili jsme pro vás speciální sérii cukrářských receptů, které spojují ty nejkvalitnějších suroviny s tou pravou atmosférou blížících se Vánoc. A co by to bylo za oslavu bez překvapení! Všechny recepty v této sérii jsou výsledkem spolupráce s paní Andrle, majitelkou malého, avšak výjimečného pražského perníkářství „Perníčkův sen“, které je držitelem prestižní značky Klasa zaručující špičkovou kvalitu.

číst dále ...

Gastro trendy se nevyhýbají ani obloženým chlebíčkům

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulkou, husí prso se zelím a povidly nebo roastbeef. Zní vám to spíše jako hlavní jídlo? Věřte, nebo nevěřte, jedná se o druhy obložených chlebíčků. Ty tam jsou časy, kdy se do lahůdkářství chodilo pouze na chlebíček s bramborovým salátem, šunkou, vajíčkem a nakládanou okurkou nakrájenou do vějířku. Vedle originálních variant jsou dnes v kurzu především ty zdravé, které podporují zdravý životní styl.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 1 díl

Česká kuchyně, tím je míněna i ta moravská, byla v minulosti proslavená. Některé pokrmy dokonce obohatili světovou kuchyni. Ano, i daleko za našimi hranicemi se proslavilo nejen plzeňské pivo, podle kterého se ve světě některá světlá piva nazývají Pilsner, ale díru do světa udělaly i naše české knedlíky, medovina, či například lívance.

číst dále ...

Kvalitní víno i do svařáku? Rozhodně ano, bude pak perfektně chutnat. Zkuste ho navíc osvěžit zajímavým kořením

Myslíte si, že se na svařáku nedá nic zkazit? Že všechny chutnají dost podobně? A pokud je nějaký trpčí, stačí si ho jen dosladit? Naštěstí tomu tak není. S jeho přípravou si můžete pohrát. Základem je kvalitní víno, kterých u nás na Moravě a v Čechách máme víc než dost. Ta nejlepší navíc bývají vystavena v Salonu vín ve Valticích. A jak si svařák můžete ještě obohatit? Prozrazuje národní sommelierka Klára Kollárová. Svařené víno u nás miluje téměř každý. Bývá nedílnou součástí předvánočních trhů. S přáteli se často setkáváme právě u tohoto voňavého nápoje. Napadlo vás ale o něm někdy přemýšlet jako o víně, které má své kvality? Že se do jeho chuti také promítají vlastnosti odrůdy vinné révy, z níž je vyrobené?

číst dále ...

Odhalte tajemství cukru – jak funguje při pečení?

Každá sladká pochoutka má svého klíčového spojence, který jí dodává tu správnou sladkost a chuť – cukr. Cukr je surovina, která v kuchyni vzbuzuje mnoho emocí, ale dnes se podíváme na jeho význam při pečení a vaření, abychom lépe porozuměli tomu, jak tuto sladkost využít správně. Cukr často spojujeme s přebytečnými kaloriemi a zdravotními riziky, což je pravda, pokud ho konzumujeme v nadměrném množství. Nicméně, v cukrářském a pekařském umění hraje cukr klíčovou roli a má několik důležitých vlastností.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy