Doma vyrobený sýr, v minulosti nesměl chybět na žádném stole o Velikonocích.
Ingredience:
12 ks | vajec |
4 ks | hřebíčky |
1 lžička | cukru |
1 lžička | soli |
2 l | plnotučného mléka |
špetka muškátového květu |
Postup:
1. Rozklepnutá vejce důkladně rozmícháme v mléce, přidáme sůl, hřebíčky, cukr, špetku muškátového květu, vše přelijeme do kastrůlku a za stálého míchání pomalu ohříváme, dokud se nezačnou oddělovat hrudky, poté odstavíme z tepla
2. Na čistý hluboký hrnec upevníme plátno nebo řídkou utěrku a přelijeme do něho vaječnou masu, konce svážeme kuchyňským provázkem, necháme přes noc vykapat
3. Druhý den vzniklou hrudku sýra nakrájíme na tenké plátky (skladujeme v chladu).