Z kynutého těsta vytvarované tyčinky, ty upečené v troubě potřené bílkem a okořeněné pepřem, chilli nebo kmínem. Skvělé k pivu nebo vínu!
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
200 g | nasekaných nebo umletých škvarků |
40 g | droždí |
2 dl | mléka |
1 lžíce | sádla |
1 ks | vejce |
kmín | |
chilli | |
cukr | |
pepř | |
sůl | |
papír na pečení |
Postup:
1. Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek
2. V míse promícháme mouku se solí, přidáme škvarky, žloutek, 1 lžíci sádla, vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 30 minut na teplém místě vykynout
3. Na pomoučněném vále vyválíme placku o síle 1 cm a rádlem nakrájíme tyčinky dlouhé asi 15-20 cm a široké 2 cm 4. Tyčinky narovnáme na plech, který vyložíme pečícím papírem, potřeme bílkem, posypeme kmínem, pepřem nebo chilli
5. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 15-20 minut při 200 °C
6. Hotové tyčinky podáváme teplé nebo studené, k pivu či vínu.