Skopové plece prošpikované slaninou, pečené .
Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby: | |
650 g | skopového plece |
60 g | másla (sádlo) |
40 g | zeleniny (mrkev,celer, petržel |
30 g | slaniny |
20 g | hladké mouky |
0,25 l | kysané smetany |
1 ks | cibule |
1 ks | rajské jablíčko |
1 ks | bobkového listu |
2 ks | zrnek nového koření |
3 ks | zrnek pepře |
mletý pepř | |
tymián | |
sůl | |
voda (vývar na podlití) |
Postup:
1. Slaninu nakrájíme na nudličky 2. Mrkev a petržel oškrabeme, opláchneme a nakrájíme na tenší kolečka, celer očistíme a nakrájíme na menší kousky 3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky 4. Maso očistíme, zbavíme přebytečného tuku, opláchneme, osušíme, mírně osolíme, opepříme a prošpikujeme nakrájenou slaninou 5. Na zbylé slanině a rozpuštěném tuku orestujeme nakrájenou mrkev, petržel, celer, cibuli 6. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a rajské jablíčko 7. Do tohoto základu vložíme maso, zprudka zapečeme, snížíme teplotu, maso podlijeme vodou (vývarem) a za častého přelévání vypečenou šťávou a podle potřeby dolévání vodou (vývarem) pečeme doměkka (mezi pečením maso jednou obrátíme)
8. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky 9. Šťávu zahustíme kysanou smetanou smíchanou s hladkou moukou, povaříme a přecedíme 10. Maso dáme zpět do šťávy a ještě horké podáváme.
– Podáváme nejlépe s vařenými bramborami nebo knedlíkem.- Před prošpikováním,nechte slaninu nakrájenou na nudličky zmrazit v mrazáku a špikování pak pro vás bude bez problémů.
Poznámka:– Masový vývar z kostky si nachystáme podle návodu výrobce nebo použijeme čerstvý (viz. vývar – polévky).