Dali byste si po obědě sladkou ale zdravější tečku? Zkuste skleničkový dezert s pohankovou granolou připravený podle tohoto osvědčeného receptu.
Ingredience:
Na 6 skleniček: | |
Granola: | |
4 hrsti | Klíčených pohankových lupínků Semix |
2 hrsti | mandlí |
2 lžičky | medu |
1 lžička | kokosového oleje |
1 lžička | skořice |
Ovocná vrstva: | |
500 g | švestek |
4 lžičky | třtinového cukru |
1 lžička | ghí másla |
1 lžička | skořice |
1 panák | Amaretta |
Krém: | |
400 g | zakysané smetany |
60 g | třtinového moučkového cukru (stačí v mixéru rozmixovat klasický třtinový cukr na jemný prach) |
200 ml | smetany na šlehání (min. 30 % tuku) |
pár kapek vanilkového extraktu | |
Ostatní: | |
vhodné sklenice nebo poháry na dezert |
Postup:
- Začneme granolou. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej. Přidáme 2 hrsti nahrubo nakrájených mandlí a 4 hrsti Klíčených pohankových lupínků Semix. Dále přidáme med, skořici a promícháme. Granolu takto necháme rozvonět na mírném plamenu za občasného míchání, cca 5 minut. Hlídáme, aby se nám granola nespálila. Když je granola krásně křupavá, sundáme jí z plotny a dáme stranou vychladit.
- Dále si připravíme ovocnou vrstvu. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme ghí máslo, na které přihodíme švestky a promícháme. Poté švestky osladíme třtinovým cukrem a posypeme skořicí. Necháme švestky lehce změknout a podlijeme trochou horké vody. Na dochucení přidáme panáka Amaretta a necháme na mírném plamenu povařit, dokud nám švestky úplně nezměknou a nevznikne hustá omáčka. Hotový švestkový přeliv necháme vychladit.
- Jako poslední si umícháme krém. Smetanu na šlehání vyšleháme ručním mixérem s trochou cukru. Poté do ní přidáme zakysanou smetanu, zbytek cukru a pár kapek vanilkového extraktu. Krém ještě pořádně promícháme. Nakonec se vrhneme na vrstvení dezertu.
- Připravíme si skleničky (cca 6 kusů) dle libosti. Jako první dáme na dno skleniček švestkový přeliv. Na něj opatrně naneseme nadýchaný krém, který nakonec posypeme křupavou granolou. Hotové skleničkové dezerty dáme před konzumací alespoň na hodinu vychladit do lednice.
Recept k článku: Klíčky aneb zdroj vitality a pevného zdraví
Poznámka:Zdroj: semix.cz