REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klíčky aneb zdroj vitality a pevného zdraví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Luštěniny a obiloviny jsou pro naše tělo přínosem a důležitou složkou našeho jídelníčku. Přestože je dnes v mnohých domácnostech jejich konzumace nedostatečná, luštěniny a obiloviny byly již od pradávna jednou z hlavních součástí mnoha pokrmů. Důvod je nasnadě, pyšní se vysokým obsahem živin, jako jsou bílkoviny či sacharidy a představují pro naše tělo významný přírodní zdroj energie.


Nejlepší je, nechat je naklíčit

Luštěniny i obiloviny přispívají ke správnému fungování organismu. Pro někoho jsou však klasicky připravené hůře stravitelné, a právě jejich namáčením a naklíčením docílíme jejich lepší stravitelnosti. Enzymatická aktivita v klíčkách pomáhá měnit škroby v menší a jednodušší látky, se kterými si naše tělo dokáže při trávení jednodušeji poradit. Co je ovšem na klíčení tak zajímavé, je skutečnost, že při nakličování dochází v semínkách doslova k explozi. Při kontaktu s vodou dojde ke spuštění série biochemických reakcí, během nichž semínka částečně změní svůj nutriční profil a přemění se na neuvěřitelnou zásobárnu blahodárných enzymů, živin, vitaminů a minerálních látek. Klíčky našemu organismu poskytují vitaminy z řady C, A, B a E, minerální látky, jako je vápník, fosfor, draslík či hořčík, množství chlorofylu, který regeneruje a detoxikuje. V neposlední řadě obsahují také aminokyseliny, které podporují naši imunitu a metabolismus.

 

 

Sušením lze konzervovat

Zkušení vědí, že čerstvé klíčky je potřeba uchovávat v chladu a s jejich spotřebou neotálet. Abychom si mohli dopřát přínos naklíčených obilovin a luštěnin každý den, lze naklíčená zrna tepelně ošetřit a zasušit. Tím klíčená zrna získají dlouhodobou trvanlivost při zachování přínosu velké dávky zdraví pro náš organismus. Při procesu naklíčení a zasušení si klíčky uchovávají svou příjemnou křupavou chuť bez jakýchkoliv pachutí typických pro surové zrno. Do sušených klíčků by neměly být přidávány žádné konzervanty, cukry, ani žádné další přídatné látky. Klíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy a tu bychom při volbě svého jídelníčku rozhodně měli vzít v potaz.

 

INSPIRATIVNÍ RECEPTY (objeví se po kliknutí na název receptu!):

 

Zdroj: semix.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Pravá gouda? Jedině ta holandská

Název sýru gouda zlidověl a tento oblíbený typ se vyrábí prakticky po celém světě. Ale ta pravá nefalšovaná gouda pochází pouze z Holandska (holandská gouda je chráněné zeměpisné označení původu) a je označována jako jeden z nejlepších sýrů na světě! A právě takovou goudu si pro vás přichystal Košík v rámci svojí privátní řady Authentic, která dbá na kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Právě do tohoto konceptu spadá rodinná nizozemská farma De Jongenhoeve. Pod vedením farmáře Floora de Jonga tu udržují více jak 100letou tradici výroby skvělých holandských sýrů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy