I když jde o bezlepkovou variantu receptu vhodnou pro celiaky, lékaři většinou doporučují lidem, kterým byla diagnostikována celiakie, aby po dobu půl roku až roku nekonzumovali žádný oves, ani jeho bezlepkovou variantu. Pokud se stabilizovaný celiak rozhodne do jídelníčku bezlepkový oves zařadit, mělo by se tak dít pod dohledem lékaře, který pravidelnými odběry krve bude hlídat reakci imunitního systému. Pokud budou testy v pořádku, pak je certifikovaný bezlepkový oves vhodnou volbou pro zpestření jídelníčku.
Ingredience:
Na cca 12 muffinů: | |
3 ks | zralé banány |
1 ks | vejce |
200 g | Klíčených ovesných vloček Semix |
120 g | bílého jogurtu |
100 g | vysokoprocentní čokolády |
60 g | třtinového cukru |
100 ml | mléka |
1 polévková lžíce | kokosového oleje |
1 lžička | prášku do pečiva |
1 lžička | skořice |
1/2 lžičky | pečicí sody |
papírové košíčky | |
papír na pečení + vhodná sklenice |
Postup:
- Vejce vyšleháme společně s cukrem. 2,5 banánu rozmixujeme dohladka společně s bílým jogurtem.
- Půlku banánu si necháme na zdobení. Rozmixovaný banán s jogurtem přilijeme k vyšlehaným vejcím společně s kokosovým olejem a promícháme.
- Ovesné vločky umixujeme na mouku, smícháme s práškem do pečiva, sodou na pečení, skořicí a přidáme společně k mokrým surovinám. Nakonec přidáme mléko a mícháme, dokud se nám všechny suroviny nespojí. Čokoládu nakrájíme na kostičky a vmícháme do těsta.
- Připravíme si formu na muffiny a pečicí papír. Z pečicího papíru nastříháme čtverce o velikosti cca 15 cm x 15 cm. Budeme jich potřebovat celkem 12, jelikož těsto vychází na 12 muffinů. Dále si připravíme sklenici se dnem stejně velkým, jako je dno formy na muffiny. Sklenici překlopíme dnem nahoru. Střed papíru položíme na dno převrácené sklenice a začneme papír skládat kolem dokola. Papír po stranách překládáme, aby nám vzniknul košíček, který vložíme do formy. Poté košíčky plníme těstem. Takto pokračujeme i u dalších košíčků.
- Naplněné papírové košíčky ještě ozdobíme kolečkem banánu a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů po dobu cca 30 minut. Po vytáhnutí z trouby necháme muffiny vychladnout a poté si můžete užít jejich skvělou chuť!
Recept k článku: Bezlepkový oves