REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Banánové muffiny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když jde o bezlepkovou variantu receptu vhodnou pro celiaky, lékaři většinou doporučují lidem, kterým byla diagnostikována celiakie, aby po dobu půl roku až roku nekonzumovali žádný oves, ani jeho bezlepkovou variantu. Pokud se stabilizovaný celiak rozhodne do jídelníčku bezlepkový oves zařadit, mělo by se tak dít pod dohledem lékaře, který pravidelnými odběry krve bude hlídat reakci imunitního systému. Pokud budou testy v pořádku, pak je certifikovaný bezlepkový oves vhodnou volbou pro zpestření jídelníčku.


Ingredience:
Na cca 12 muffinů:
3 kszralé banány
1 ksvejce
200 gKlíčených ovesných vloček Semix
120 gbílého jogurtu
100 gvysokoprocentní čokolády
60 gtřtinového cukru
100 mlmléka
1 polévková lžícekokosového oleje
1 lžičkaprášku do pečiva
1 lžičkaskořice
1/2 lžičkypečicí sody
papírové košíčky
papír na pečení + vhodná sklenice

Postup:
  1. Vejce vyšleháme společně s cukrem. 2,5 banánu rozmixujeme dohladka společně s bílým jogurtem.
  2. Půlku banánu si necháme na zdobení. Rozmixovaný banán s jogurtem přilijeme k vyšlehaným vejcím společně s kokosovým olejem a promícháme.
  3. Ovesné vločky umixujeme na mouku, smícháme s práškem do pečiva, sodou na pečení, skořicí a přidáme společně k mokrým surovinám. Nakonec přidáme mléko a mícháme, dokud se nám všechny suroviny nespojí. Čokoládu nakrájíme na kostičky a vmícháme do těsta.
  4. Připravíme si formu na muffiny a pečicí papír. Z pečicího papíru nastříháme čtverce o velikosti cca 15 cm x 15 cm. Budeme jich potřebovat celkem 12, jelikož těsto vychází na 12 muffinů. Dále si připravíme sklenici se dnem stejně velkým, jako je dno formy na muffiny. Sklenici překlopíme dnem nahoru. Střed papíru položíme na dno převrácené sklenice a začneme papír skládat kolem dokola. Papír po stranách překládáme, aby nám vzniknul košíček, který vložíme do formy. Poté košíčky plníme těstem. Takto pokračujeme i u dalších košíčků.
  5. Naplněné papírové košíčky ještě ozdobíme kolečkem banánu a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů po dobu cca 30 minut. Po vytáhnutí z trouby necháme muffiny vychladnout a poté si můžete užít jejich skvělou chuť!
Doporučení:

Recept k článku: Bezlepkový oves

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy