Tip na silvestrovské pohoštění, na natvrdo uvařená vejce naložená spolu se zeleninou ve sladkokyselém nálevu. Lze připravit jak pikantní verzi, tak i verzi neostrou.
Ingredience:
10-15 ks | natvrdo uvařených vajec |
1-2 ks | cibule |
1-2 ks | chilli papričky nebo neostré kozí rohy |
1 palička | česneku |
1 keřík | cherry rajčátek |
vhodná sklenice s víčkem | |
Na nálev: | |
0,5 l | octa |
120 ml | vody |
100 g | cukru |
5-8 ks | kuliček černého pepře |
5 ks | hřebíčků |
5 ks | nového koření |
1 ks | cibule |
1 ks | tyčinka skořice |
1 ks | chilli paprička nebo feferonka (ostrá varianta) |
1 vrchovatá lžička | soli |
Postup:
- Vejce uvaříme natvrdo, pak je zprudka zchladíme, nakonec oloupeme.
- Připravíme nálev, vodu s octem a kořením přivedeme k varu, přidáme na osminky pokrájenou cibuli, vaříme 10 minut. Nálev necháme prochladnout.
- Vejce vyskládáme do vhodné sklenice, prokládáme je kousky zeleniny a stroužky česneku.
- Sklenici zalijeme vlažným nálevem i s kořením, důkladně uzavřeme, necháme alespoň 2-3 dny uležet, pak podáváme.
Pokud chceme ostrou variantu, použijeme ostré papriky, pokud raději neostrou variantu, pak feferonky nebo chilli papričky nahradíme nějakou neostrou variantou paprik, například neostrými kozími rohy. Kdo chce opravdu ostrou variantu, může přidat při vaření do nálevu lžičku chilli koření.