Telecí plec pomletá s rohlíky máčenými v mléce, dochucená a opečená v rozpáleném sádle ve tvaru řízků.
Ingredience:
500 g | telecí plece |
4-5 ks | rohlíků |
1 ks | vejce |
mletý muškátový květ | |
citronová kůra | |
mletý pepř | |
sůl | |
hladká mouka | |
vlažná voda | |
máslo | |
sádlo |
Postup:
1. Telecí plec opláchneme a na masovém strojku pomeleme s rohlíky namočenými v mléce
2. Namletou směs osolíme, opepříme, dochutíme mletým květem, nastrouhanou citronovou kůrou, přidáme jedno vejce a promícháme
3. Připravenou hmotu tvarujeme na obdélníkové řízky, vysoké asi 1 cm, které na spodní straně obalíme v prosáté hladké mouce
4. V pekáči rozpustíme sádlo a řízky klademe pomoučenou stranou do horkého tuku, po opečení je obrátíme a opečeme z druhé strany
5. Měkké, opečené řízky vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zředíme vlažnou vodou nebo vývarem, 20 minut povaříme, dle chuti přisolíme a přecedíme přes cedník
6. Do hotové šťávy přidáme lžíci másla.
Vhodné přílohy: Různě upravené brambory a zeleninové saláty.