Sekaná se dělá z králičího předku, když je ale králík malý, připravujeme sekanou z celého kusu.
Ingredience:
K uvaření předku: | |
1 ks | předek z divokého králíka |
srdce | |
játra | |
6 ks | zrnek nového koření |
6 ks | zrnek pepře |
2 ks | obkové listy |
1 ks | větší cibule |
20 g | soli |
1 l | vody |
špetka tymiánu | |
Ostatní ingredience: | |
500 g | syrového vepřového prorostlého masa |
70 g | slaniny nakrájené na kostičky |
50 g | sádla na opečení |
30 g | slaniny v plátcích |
3 ks | rohlíků namočených ve víně |
3 ks | stroužků česneku |
2 ks | vajec |
1 ks | velké cibule |
na špičku nože mletého pepře | |
špetka nového koření | |
špetka majoránky | |
špetka zázvoru | |
strouhanka | |
sůl |
Postup:
1. Králičí zadek dobře omyjeme (hlavně je-li hodně zabarvený), rozporcujeme ho na části, dáme vařit do hrnce spolu s nakrájenou cibulí, kořením a solí
2. Uvařený předek obereme z kostí; při obírání i později při mletí dáváme pozor na broky
3. K vařené zvěřině pak přidáme syrové vepřové mas, rohlíky namočené ve víně, cibuli, česnek a vše umeleme na masovém strojku
4. Do umleté směsi zamícháme koření (mletý pepř, majoránku, nové koření, zázvor), podle potřeby osolíme, přidáme vejce a vše dobře promícháme
5. Nakonec přimícháme slaninu pokrájenou na kostičky, jestli je směs příliš tuhá, přilijeme do ní trošku bílého vína
6. Utvoříme šišku, obalíme ve strouhance, vložíme do pekáče na několik plátků slaniny, kousek sádla a dáme péci
7. Králičí sekanou servírujeme teplou i za studena.
Přílohy: Vařené brambory, chleba, různé saláty.
Poznámka:Z masové směsi můžeme udělat i králičí karbanátky, které smažíme na sádle a podáváme k nim brambory, červené zelí, nakládanou červenou řepu nebo kompoty.