V troubě upečená, na plátky pokrájená domácí sekaná, servírovaná spolu s houskovým knedlíkem, hojně podlitá rajskou omáčkou.
Ingredience:
1 kg | mletého vepřového a hovězího masa |
4 ks | vajíček |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | rohlíků (žemlí) |
1 ks | středně velké cibule |
drcený kmín | |
majoránka | |
strouhanka | |
mletý pepř | |
voda | |
sůl | |
sádlo na vymazání pekáče | |
Na rajskou omáčku: | |
50 g | másla |
6 ks | rajčat (konzerva rajského protlaku) |
6 ks | kuliček černého pepře |
4 ks | kuliček nového koření |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | hřebíčku |
1 ks | cibule |
2 lžíce | cukru + na dochucení |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | oleje |
1/2 lžičky | tymiánu |
1 l | vývaru |
ocet | |
sůl | |
Na houskový knedlík: | |
1 necelý hrnek | hrubé mouky (400 g) |
1 hrnek | vlažného mléka |
1 ks | rohlíku |
1 ks | vejce |
1/2 ks | kostky kvasnic |
1 lžička | cukru |
1 lžička | soli |
mírně osolená voda na uvaření knedlíků |
Postup:
1. Starší rohlíky namočíme do vody, po chvíli z nich vymačkáme přebytečnou vodu
2. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek prolisujeme
3. Mleté maso smícháme s vejci, rozmočenými rohlíky (žemlí), cibulí a česnekem, dochutíme, dle chuti, kořením, osolíme
4. Vytvarujeme jednu vetší nebo dvě menší šišky které obalíme ve strouhance, dáme na sádlem vymazaný pekáč a trochu podlijeme vodou
5. Zvolna pečeme v troubě předehřáté na 180-190 °C, asi 90 minut, občas sekanou poléváme výpekem, případně podléváme vlažnou vodou
6. Hotovou sekanou nakrájíme na plátky a podáváme spolu s houskovým knedlíkem, podlité rajskou omáčkou.
Příprava rajské omáčky:
1. V hrnci na rozehřátém másle i oleji osmahneme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli
2. Za stálého míchání přidáme hladkou mouku, krátce ji osmahneme, přidáme cukr, bobkový list, tymián, kuličky nového koření, kuličky pepře, hřebíček a důkladně vše promícháme
3. Zalijeme vývarem z masa nebo masoxu, přidáme rajčata nakrájená na čtvrtky nebo protlak, promícháme a vaříme asi 15 minut
4. Pak omáčku přecedíme do jiného hrnce, přivedeme k varu, dochutíme solí, případně cukrem nebo octem. Příprava houskových knedlíků:
1. Odebereme trochu vlažného mléka do kterého zamícháme cukr a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek
2. Rohlík nakrájíme na malé kostičky, v míse je přelijeme zbytkem mléka ve kterém rozšleháme vejce, kostičky necháme nasáknout
3. K rohlíkům přidáme mouku, sůl, kvásek a vypracujeme těsto, to necháme vykynout nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, musí zdvojnásobit svůj objem
4. Z vykynutého těsta uděláme tři menší nohavice, nebo dvě větší nohavice, necháme ještě 15-20 minut kynout pod utěrkou
5. Knedlíky vložíme do mírně osolené vody a z každé strany vaříme cca 10 minut, potom knedlíky vytáhneme a okapané ne několika místech propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.
Sekaná s bramborovým salátem
Smažená česneková krkovice dopečená na přepuštěném másle, bramborový salát