REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sekaná se zelím a houskovým knedlíkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasická sekaná upečená v troubě, servírovaná nakrájená na plátky spolu s podušeným kysaným zelím a domácím kynutým houskovým knedlíkem.


Ingredience:
Na domácí sekanou:
500 gmletého vepřového bůčku
500 gmleté hovězí přední
3-4 ksstroužky česneku
2 ksstarší rohlíky
2 ksvejce + bílek na potření sekané
1 ksvětší cibule
2 hrstistrouhanky
200 mlvody na podlití
1 dlmléka
3 lžícemajoránky
3 lžičkysoli
tuk na vymazání pekáčku
Na dušené kysané zelí:
500 gkysaného zelí
40 gsádla
20 ghladké mouky
1 kscibule
1 lžičkamletého kmínu
cukr
sůl
Na houskový knedlík:
400 ghrubé mouky
1 hrnekvlažného mléka
1 ksrohlíku
1 ksvejce
1/2 kskostky kvasnic
1 lžičkacukru
1 lžičkasoli
mírně osolená voda na uvaření knedlíků

Postup:
  1. Připravíme sekanou; housky namočíme do mléka, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Cibuli na troše oleje osmahneme dozlatova. Obě hromádky masa smícháme, přidáme koření, orestovanou cibuli, rozšlehaná vejce, prolisované stroužky česneku a sůl. Vše opět promícháme i spolu s vymačkanými rohlíky, přidáme trochu strouhanku, ale jen tolik, aby se směs moc nelepila na ruce.
  3. Vytvarujeme klasický bochánek, ten opatrně vložíme do pekáčku vymazaného tukem, potřeme bílkem a mírně podlijeme vodou.
  4. Pečeme 75-80 minut a to za občasného polévání výpekem a dolévání vody do pekáče, až sekaná krásně zhnědne, bude hotová.

Příprava dušeného kysaného zelí:

  1. Kysané zelí zalijeme vařící vodou, přidáme kmín, sůl a za občasného zamíchání dusíme do poloměkka.
  2. Na rozpáleném tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dorůžova, zaprášíme hladkou moukou a po mírném osmahnutí ji zamícháme do zelí. Za občasného promíchání dodusíme doměkka.
  3. Ke konci dušení zelí přisladíme a podle potřeby přisolíme.

Příprava houskových knedlíků:

  1. Odebereme trochu vlažného mléka do kterého zamícháme cukr a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek.
  2. Rohlík nakrájíme na malé kostičky, v míse je přelijeme zbytkem mléka ve kterém rozšleháme vejce, kostičky necháme nasáknout.
  3. K rohlíkům přidáme mouku, sůl, kvásek a vypracujeme těsto, to necháme vykynout nejlépe pod čistou hadrovou utěrkou, musí zdvojnásobit svůj objem.
  4. Z vykynutého těsta uděláme tři menší nohavice, nebo dvě větší nohavice, necháme ještě 15-20 minut kynout pod utěrkou.
  5. Knedlíky vložíme do mírně osolené vody a z každé strany vaříme cca 10 minut, potom knedlíky vytáhneme a okapané ne několika místech propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy