Napadlo vás někdy, že je segedínský guláš vlastně dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? Nehledě na to, že existuje vícero vysvětlení, kde se tento recept na neobvyklé spojení guláše se zakysanou smetanou a kysaným zelím vzal.
Ingredience:
Počet porcí: 6 | |
500 g | vepřové plece nebo kýty pokrájené na kostky |
1 sáček | kysaného bílého zelí |
1 l | hovězího vývaru |
150 ml | smetany ke šlehání |
4 lžíce | sladké mleté papriky |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | zakysané smetany |
1 lžička | mletého kmínu |
4 ks | bobkové listy |
3 ks | cibule |
3 ks | stroužky česneku |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm pokrájenou cibuli s přisypaným kmínem a mletou paprikou.
- Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak přihoďte česnek, zaprašte moukou a osolte. Ještě pár minut restujte a přidejte papriku.
- Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a duste cca půl hodiny.
- Přidejte vymačkané zelí a přilijte zbylý vývar. Duste cca hodinu.
Vmíchejte smetanu pro zjemnění a nechte provařit. Následně osolte a opepřete. - Podávejte s houskovým knedlíkem nebo oblíbeným pečivem.
Jaké zvolit zelí? Talašovo kysané zelí od Jiřího Talaše je vyrobeno podle staré rodinné receptury bez chemických přísad a z vlastních výpěstků zelí. Letos navíc uspělo v soutěži Regionální potravina ve Zlínském kraji v kategorii ovoce a zelenina.
Poznámka:Recept k článku: Lokální suroviny máme v oblibě čím dál víc