REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát ze šiitake

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Houževnatec jedlý, jinak také shii-take, v našich lesích nenajdete. Je to houba z jižní Asie. Je ovšem k dostání ve větších řetězcích, nebo si můžete koupit sadbu a houbu vypěstovat doma. Šiitake má jemnou, houbovou chuť a slabě ředkvovou nebo česnekovou vůni.


Ingredience:
300 gšiitake (houževnatec jedlý)
150 gčínského zelí
150 grajčat
2 ksstroužky česneku
1 ksžluté papriky
1 ksžloutek
2 lžíceškrobové moučky
1 lžičkazázvoru
olivový olej
pepř
sůl
olej na smažení

Postup:

1. Škrobovou moučku rozmícháme se sušeným zázvorem, přidáme žloutek a vymícháme hladké těstíčko
2. V těstíčku namáčíme plodnice šiitake, ty opečeme na oleji dozlatova
3. Nakrájené čínské zelí promícháme s nakrájenou paprikou a rajčaty, přidáme vychladlé, opečené houby, ochutíme utřeným česnekem, solí a pepřem
4. Pokapeme jemně olivovým olejem, promícháme a necháme vychladit
5. Salát podáváme samotný nebo s pečivem.

Doporučení:

Houba šiitake má prokázané léčivé účinky, působí proti nádorovým onemocněním, snižuje krevní tlak, cholesterol. Vyznačuje se antivirovými, antioxidačními, imunostimulačními a jinými účinky prospěšnými pro naše zdraví.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy