REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salát z pekinského zelí s chřapáči

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chřapáč kadeřavý je podzimní houba chrupavčité konzistence, je výborná v salátech, možno ji nahradit jidášovým uchem.


Ingredience:
300 gpekingského zelí (v obchodech mu říkají zelí čínské)
150 gchřapáčů
100 gdebrecínky
50 gzeleného hrášku
50 gsladké kukuřice
2 ksstroužky česneku
1 ksčervené masité papriky
1 ksčervené cibule
sojová omáčka
citronová šťáva
olivový olej
pepř
sůl

Postup:

1. Chřapáče očistíme a pokrájíme na malé kousky
2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme houby, zakápneme olivovým olejem a dusíme do měkka, podušené houby dáme stranou
3. Nakrájíme čínské zelí, debrecínku, červenou papriku, cibuli, přidáme hrášek, kukuřici a podušené houby a utřený česnek, vše promícháme
4. Salát zastříkneme citronovou šťávou, dochutíme pepřem, solí, případně přidáme lžíci olivového oleje
5. Dáme do lednice vychladit a podáváme samotné nebo s pečivem.

Doporučení:

Více o Chřapáči viz. náš atlas hub: Chřapáč kadeřavý.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Houbová sezóna 2023 začala!

Již týden v houbařských skupinách na Fb prezentují houbaři své úlovky. Začala růst koncem března jedna z velmi chutných jarních hub kačenka česká – Ptychoverpa bohemica. Jedná se o chutný druh houby velmi ceněný právě raným výskytem. Kačenka vyrůstá při teplé zimě už koncem února a doba růstu končí koncem dubna, kdy ale začínají růst velmi ceněné smrže, kterým je kačenka česká velmi podobná.

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Už žádné číské dorty! Lučina Smetanová vykouzlí svěžejší, ale přesto plnou chuť cheesecaku

Čistá chuť přírody, to je Lučina – tradiční, česká značka, která s láskou vyrábí své poctivé produkty z kvalitních a přírodních surovin, již od roku 1981. Na začátku byla Lučina kostka, v průběhu let se však portfolio Lučiny postupně rozrůstalo o další přírůstky a dnes můžeme v obchodě nakoupit přes 30 různých produktů – od krémového žervé přes salátové sýry až po lahodný skyr či smetanový sýr ze kterého lze upéct ten nejsvěžejší smetanový cheesecake, který jste kdy ochutnali.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy