Hrnkový recept na slané rohlíky z polohrubé mouky, sádla, vlažné vody a droždí, částečně upečené v troubě, pak obložené plátky anglické slaniny a sýrem, zapečené dozlatova.
Ingredience:
3 hrnky | polohrubá mouka |
1 hrnek | vlažné vody |
2 lžíce | sádla |
1 lžička | soli |
1/2 ks | kostka droždí |
100 g | plátků anglické slaniny |
80 g | nastrouhaného tvrdého sýra |
sádlo na potření | |
papír na pečení | |
oblíbené koření na posypání rohlíků |
Postup:
- Do mísy vyklopíme hrnky s moukou, uprostřed vyhloubíme důlek, do důlku dáme rozdrobené kvasnice, ty zalijeme trochou vlažné vody, až se droždí rozpustí, mouku osolíme
- Sádlo rozpustíme, nalijeme do mísy s ostatními surovinami, přilijeme zbylou vlažnou vodu, vypracujeme těsto, zakryté utěrkou necháme v míse, při pokojové teplotě, kynout 1 hodinu
- Nakynuté těsto znovu krátce propracujeme, odvážíme kousky po 60-80 g, každý kousek rozválíme na placku, tu pak svineme do tvaru rovného rohlíku nebo malé bagetky
- Rohlíky vyskládáme na dva plechy vyložené papírem na pečení, necháme je zakryté, čistou hadrovou utěrkou, kynout dalších 45 minut
- Rohlíky potřeme rozpuštěným sádlem, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15-20 minut, pak je znovu potřeme sádlem poklademe plátky anglické slaniny, posypeme nastrouhaným sýrem, případně nějakým oblíbeným kořením a zapečeme dozlatova dalších 5-10 minut v troubě vyhřáté tentokrát na 200 °C.