REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rýžový nákyp podle maminky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený nákyp z rýže a dalších dvou vrstev, jablečné a tvarohové, celý nákyp nakonec zapečený pod grilem ozdobený bílkovou čepicí.


Ingredience:
500 gkulatozrnné rýže (tady Arborio)
125 g (1/8 ks)čerstvého másla + ještě kousek másla
3 lžícemoučkového cukru
1 rovná lžičkasoli
1000 mlmléka
3 ksvejce, žloutky a bílky zvlášť
2 ksvanilkové lusky
Na jablečnou náplň:
8 ksstředně velkých jablek
2 lžičkymleté skořice
Na tvarohovou náplň:
250 gkvalitního hrudkovitého tvarohu
2 lžícemoučkového cukru
2 ksvejce, žloutky a bílky zvlášť
nastrouhaná kúra z jednoho citronu
1 hrstušených brusinek
A ještě:
na sněhovou čepici 2 lžíce pískového cukru
na pečení zapékací mísu a lžíci másla na vymazání této

Postup:

1. Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat
2. Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyškrábeme dřeň, tu společně i s lusky vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali ždibec másla
3. Do mléka vsypeme okapanou rýži (pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem), na mírném plameni, za občasného promíchávání, vaříme cca 15 min, rýže nemusí být zcela měkká, budeme ještě zapékat
4. Rýžovou masu necháme zcela vychladnout
5. Mezitím si připravíme krém; změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla, poté přidáme po jednom žloutky a umícháme krásný, hladký krém
6. Rýže je pořád horká, tak nelelkujeme a jdeme si připravit další náležitosti; jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme (nakrouháme) na tenké plátky, tvaroh vymícháme společně se žloutky, cukrem a citronovou kůrou
7. Tak, rýže už vychladla, takže žloutkový krém vmícháme do rýže, samozřejmě, že jsme z ní odstranili ty vanilkové lusky … no ta zrníčka tam nechejte!
8. Ze 3ks bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše
9. Nádobu, ve které budeme zapékat, hezky vymažeme máslem, nebojte se rukou … ruka je nejlepší nástroj
10. Polovinu rýžové hmoty přemístíme do mísy, na ni (tu hmotu) stěrkou rozetřeme tvaroh a pohážeme brusinky, dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí, nesladíme, jablíčka jsou sladká dost a to ostatní taky 11. Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše, vložíme do trouby a pečeme při 200 °C cca 30 minut, až začne povrch zlátnout
12. Ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh, pak, po částech, vsypeme pískový (krupicový) cukr, až se nám udělají fešné špičky, máme hotovo
13. Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby, pod grilem cca 2 minutky, kdo nemá funkci gril, nechá tam do zezlátnutí sněhu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy