REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rýžový nákyp podle maminky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený nákyp z rýže a dalších dvou vrstev, jablečné a tvarohové, celý nákyp nakonec zapečený pod grilem ozdobený bílkovou čepicí.


Ingredience:
500 gkulatozrnné rýže (tady Arborio)
125 g (1/8 ks)čerstvého másla + ještě kousek másla
3 lžícemoučkového cukru
1 rovná lžičkasoli
1000 mlmléka
3 ksvejce, žloutky a bílky zvlášť
2 ksvanilkové lusky
Na jablečnou náplň:
8 ksstředně velkých jablek
2 lžičkymleté skořice
Na tvarohovou náplň:
250 gkvalitního hrudkovitého tvarohu
2 lžícemoučkového cukru
2 ksvejce, žloutky a bílky zvlášť
nastrouhaná kúra z jednoho citronu
1 hrstušených brusinek
A ještě:
na sněhovou čepici 2 lžíce pískového cukru
na pečení zapékací mísu a lžíci másla na vymazání této

Postup:

1. Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat
2. Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyškrábeme dřeň, tu společně i s lusky vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali ždibec másla
3. Do mléka vsypeme okapanou rýži (pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem), na mírném plameni, za občasného promíchávání, vaříme cca 15 min, rýže nemusí být zcela měkká, budeme ještě zapékat
4. Rýžovou masu necháme zcela vychladnout
5. Mezitím si připravíme krém; změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla, poté přidáme po jednom žloutky a umícháme krásný, hladký krém
6. Rýže je pořád horká, tak nelelkujeme a jdeme si připravit další náležitosti; jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme (nakrouháme) na tenké plátky, tvaroh vymícháme společně se žloutky, cukrem a citronovou kůrou
7. Tak, rýže už vychladla, takže žloutkový krém vmícháme do rýže, samozřejmě, že jsme z ní odstranili ty vanilkové lusky … no ta zrníčka tam nechejte!
8. Ze 3ks bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše
9. Nádobu, ve které budeme zapékat, hezky vymažeme máslem, nebojte se rukou … ruka je nejlepší nástroj
10. Polovinu rýžové hmoty přemístíme do mísy, na ni (tu hmotu) stěrkou rozetřeme tvaroh a pohážeme brusinky, dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí, nesladíme, jablíčka jsou sladká dost a to ostatní taky 11. Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše, vložíme do trouby a pečeme při 200 °C cca 30 minut, až začne povrch zlátnout
12. Ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh, pak, po částech, vsypeme pískový (krupicový) cukr, až se nám udělají fešné špičky, máme hotovo
13. Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby, pod grilem cca 2 minutky, kdo nemá funkci gril, nechá tam do zezlátnutí sněhu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy