Moučník z polohrubé mouky, másla a žloutků, potřený vrstvou rybízového sněhu.
Ingredience:
Těsto: | |
250 g | polohrubé mouky |
150 g | moučkového cukru |
50 g | másla (tuku) |
3 ks | žloutků |
0,5 bal. | pečivového prášku |
2 lžíce | vody |
Sníh: | |
200 g | cukru krupice |
300 g | rybízu |
3 ks | bílků |
citrónová šťáva (sůl) |
Postup:
1. Moučkový cukr se žloutky a máslo vyšleháme do pěny
2. Přidáme mouku s pečicím práškem a nakonec vodu, vypracujeme řidší těsto
3. Těsto rozmačkáme mokrou rukou do vymazané, vysypané formy (množství je na dvě dortové formy) a necháme zapéci v předem předehřáté troubě, na cca 180 °C, dorůžova
4. Pečeme asi 20 minut, po té potřeme celý koláč vrstvou našlehaného sněhu a moučník dopečeme
5. Sníh připravíme tak, že bílky, nebo citrónovou šťávu (popřípadě sůl) vyšleháme metličkou nebo ručním elektrickým mixérem, nejlépe v horké vodní lázni, do tuha
6. Pak do bílků přidáme cukr
7. Vše vložíme do vodní lázně a chvíli prošleháme, přidáme rybíz, zamícháme a dáme na koláč zapéci.