REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Růžičky z listového těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ozdobené růžičky upečené v troubě z listového těsta, plátků jablek a dalších surovin. Úžasně dekorativní dezert, který nejen chutná, ale také skvěle vypadá.


Ingredience:
Roupis na 12 kusů:
500 glistového těsta
6 lžicmeruňkového džemu
3 ksvětší jablka
citronová šťáva, nebo citrónka
moučkový cukr na ozdobu
třtinový cuk (nemusí být)
mletá skořice
ostatní:
forma na muffiny, olej

Postup:

1. Z listového těsta vyválíme dlouhý plát široký asi 30-35 cm a nařežeme si ho na 12 pásů širokých alespoň 5 cm a více
2. Jablka omyjeme, rozřízneme na polovinu a opatrně odstraníme jádřince, nařežeme z nich nejtenčí plátky (půlkruhy), jaké víme, namočíme je do vody rozmíchané s citronkou, tak, aby byly zakryty a dáme do mikrovlnky na 3 minuty na 100 %, aby nám trošku změkly
3. Do misky dáme meruňkový džem a s citem ho jemně rozředíme vodou
4. Každý pás potřeme uprostřed džemem, na jeden okraj poklademe jablka obloukem ven tak aby polovina velikosti jablka trčela mimo těsto, jablka posypeme skořicí a můžeme i pár zrnky hnědého cukru
5. Prohnutím těsta “uzavřeme” spodní okraj jablek, vznikne nám prohnutý plát těsta, ve kterém jsou vsunuty vyčuhující jablka, plát nyní svineme do rolky, čímž nám vznikne růžička, kterou vložíme do formy na muffiny, formu si můžeme pro jistotu vymazat olejem, tento postup zopakujeme ještě 11-krát
6. Růžičky pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 20 minut. 7. Necháme vychladnout, pak opatrně vyjmeme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme například se zmrzlinou.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy