REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Růžičky z listového těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ozdobené růžičky upečené v troubě z listového těsta, plátků jablek a dalších surovin. Úžasně dekorativní dezert, který nejen chutná, ale také skvěle vypadá.


Ingredience:
Roupis na 12 kusů:
500 glistového těsta
6 lžicmeruňkového džemu
3 ksvětší jablka
citronová šťáva, nebo citrónka
moučkový cukr na ozdobu
třtinový cuk (nemusí být)
mletá skořice
ostatní:
forma na muffiny, olej

Postup:

1. Z listového těsta vyválíme dlouhý plát široký asi 30-35 cm a nařežeme si ho na 12 pásů širokých alespoň 5 cm a více
2. Jablka omyjeme, rozřízneme na polovinu a opatrně odstraníme jádřince, nařežeme z nich nejtenčí plátky (půlkruhy), jaké víme, namočíme je do vody rozmíchané s citronkou, tak, aby byly zakryty a dáme do mikrovlnky na 3 minuty na 100 %, aby nám trošku změkly
3. Do misky dáme meruňkový džem a s citem ho jemně rozředíme vodou
4. Každý pás potřeme uprostřed džemem, na jeden okraj poklademe jablka obloukem ven tak aby polovina velikosti jablka trčela mimo těsto, jablka posypeme skořicí a můžeme i pár zrnky hnědého cukru
5. Prohnutím těsta “uzavřeme” spodní okraj jablek, vznikne nám prohnutý plát těsta, ve kterém jsou vsunuty vyčuhující jablka, plát nyní svineme do rolky, čímž nám vznikne růžička, kterou vložíme do formy na muffiny, formu si můžeme pro jistotu vymazat olejem, tento postup zopakujeme ještě 11-krát
6. Růžičky pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 20 minut. 7. Necháme vychladnout, pak opatrně vyjmeme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme například se zmrzlinou.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy