REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Růžičky z listového těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ozdobené růžičky upečené v troubě z listového těsta, plátků jablek a dalších surovin. Úžasně dekorativní dezert, který nejen chutná, ale také skvěle vypadá.


Ingredience:
Roupis na 12 kusů:
500 glistového těsta
6 lžicmeruňkového džemu
3 ksvětší jablka
citronová šťáva, nebo citrónka
moučkový cukr na ozdobu
třtinový cuk (nemusí být)
mletá skořice
ostatní:
forma na muffiny, olej

Postup:

1. Z listového těsta vyválíme dlouhý plát široký asi 30-35 cm a nařežeme si ho na 12 pásů širokých alespoň 5 cm a více
2. Jablka omyjeme, rozřízneme na polovinu a opatrně odstraníme jádřince, nařežeme z nich nejtenčí plátky (půlkruhy), jaké víme, namočíme je do vody rozmíchané s citronkou, tak, aby byly zakryty a dáme do mikrovlnky na 3 minuty na 100 %, aby nám trošku změkly
3. Do misky dáme meruňkový džem a s citem ho jemně rozředíme vodou
4. Každý pás potřeme uprostřed džemem, na jeden okraj poklademe jablka obloukem ven tak aby polovina velikosti jablka trčela mimo těsto, jablka posypeme skořicí a můžeme i pár zrnky hnědého cukru
5. Prohnutím těsta “uzavřeme” spodní okraj jablek, vznikne nám prohnutý plát těsta, ve kterém jsou vsunuty vyčuhující jablka, plát nyní svineme do rolky, čímž nám vznikne růžička, kterou vložíme do formy na muffiny, formu si můžeme pro jistotu vymazat olejem, tento postup zopakujeme ještě 11-krát
6. Růžičky pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C tak 20 minut. 7. Necháme vychladnout, pak opatrně vyjmeme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme například se zmrzlinou.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy