REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rumové koblihy plněné džemem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušený recept na opravdu výtečné domácí koblihy z kynutého těsta dochuceného, kromě jiného, rumem, plněné hustým džemem, servírované posypané moučkovým cukrem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
50 gmásla
40 gmoučkového cukru
30 gdroždí
1/4 lpolotučného mléka
4 ksvaječné žloutky
1 sáčekvanilkového cukru
3-4 lžícerumu
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkacukru
1/4 lžičkysoli
tuk na smažení
hustý džem jako náplň
moučkový cukr na posypání koblih
mouka na posypání pracovní plochy

Postup:
  1. Máslo necháme změknou v pokojové teplotě, pak ho utřeme s cukrem do pěny, postupně do másla vmícháme rozšlehané žloutky, vanilkový cukr, rum a citronovou šťávu
  2. Tak do 100 ml vlažného mléka naspyme rozdrobené droždí, přidáme po lžičce cukru a také vrchovatou lžícu mouky, vše zamícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek, což trvá 10 až 15 minut
  3. Dožloutkové hmoty přidáme kvásek, zbytek mouky smíchané se solí, zalijeme vlažným mlékem, vypracujeme těsto, poprášené, přikryté šistou hadrovou utěrkou necháme 1 hodinu kynout
  4. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozválíme na placku silnou tak 1 cm, na polovině placky pak skleničkou vykrájíme kroužky, na ty do středu poklademe po lžičce džemu, nevykrojené těsto pak přehneme přes to vykrojené s hromádkami džemu, kolem boulí těsto přitiskneme prsty a dovykrájíme koblihy, necháme je 10 minut kynout, pak je otočíme a necháme dalších 10 minut kynout
  5. Koblihy smažíme v dobře rozpáleném oleji, jednou je během smažení otočíme, jakmile budou zlatavé, vytáhneme je a necháme okapat na papírovém ubrousku
  6. Koblihy hojně posypeme moučkovým cukrem a vychladlé podáváme.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy