REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rumové koblihy plněné džemem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušený recept na opravdu výtečné domácí koblihy z kynutého těsta dochuceného, kromě jiného, rumem, plněné hustým džemem, servírované posypané moučkovým cukrem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
50 gmásla
40 gmoučkového cukru
30 gdroždí
1/4 lpolotučného mléka
4 ksvaječné žloutky
1 sáčekvanilkového cukru
3-4 lžícerumu
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkacukru
1/4 lžičkysoli
tuk na smažení
hustý džem jako náplň
moučkový cukr na posypání koblih
mouka na posypání pracovní plochy

Postup:
  1. Máslo necháme změknou v pokojové teplotě, pak ho utřeme s cukrem do pěny, postupně do másla vmícháme rozšlehané žloutky, vanilkový cukr, rum a citronovou šťávu
  2. Tak do 100 ml vlažného mléka naspyme rozdrobené droždí, přidáme po lžičce cukru a také vrchovatou lžícu mouky, vše zamícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek, což trvá 10 až 15 minut
  3. Dožloutkové hmoty přidáme kvásek, zbytek mouky smíchané se solí, zalijeme vlažným mlékem, vypracujeme těsto, poprášené, přikryté šistou hadrovou utěrkou necháme 1 hodinu kynout
  4. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozválíme na placku silnou tak 1 cm, na polovině placky pak skleničkou vykrájíme kroužky, na ty do středu poklademe po lžičce džemu, nevykrojené těsto pak přehneme přes to vykrojené s hromádkami džemu, kolem boulí těsto přitiskneme prsty a dovykrájíme koblihy, necháme je 10 minut kynout, pak je otočíme a necháme dalších 10 minut kynout
  5. Koblihy smažíme v dobře rozpáleném oleji, jednou je během smažení otočíme, jakmile budou zlatavé, vytáhneme je a necháme okapat na papírovém ubrousku
  6. Koblihy hojně posypeme moučkovým cukrem a vychladlé podáváme.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy