REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rumové koblihy plněné džemem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušený recept na opravdu výtečné domácí koblihy z kynutého těsta dochuceného, kromě jiného, rumem, plněné hustým džemem, servírované posypané moučkovým cukrem.


Ingredience:
500 ghladké mouky
50 gmásla
40 gmoučkového cukru
30 gdroždí
1/4 lpolotučného mléka
4 ksvaječné žloutky
1 sáčekvanilkového cukru
3-4 lžícerumu
1 lžícecitronové šťávy
1 lžičkacukru
1/4 lžičkysoli
tuk na smažení
hustý džem jako náplň
moučkový cukr na posypání koblih
mouka na posypání pracovní plochy

Postup:
  1. Máslo necháme změknou v pokojové teplotě, pak ho utřeme s cukrem do pěny, postupně do másla vmícháme rozšlehané žloutky, vanilkový cukr, rum a citronovou šťávu
  2. Tak do 100 ml vlažného mléka naspyme rozdrobené droždí, přidáme po lžičce cukru a také vrchovatou lžícu mouky, vše zamícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek, což trvá 10 až 15 minut
  3. Dožloutkové hmoty přidáme kvásek, zbytek mouky smíchané se solí, zalijeme vlažným mlékem, vypracujeme těsto, poprášené, přikryté šistou hadrovou utěrkou necháme 1 hodinu kynout
  4. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozválíme na placku silnou tak 1 cm, na polovině placky pak skleničkou vykrájíme kroužky, na ty do středu poklademe po lžičce džemu, nevykrojené těsto pak přehneme přes to vykrojené s hromádkami džemu, kolem boulí těsto přitiskneme prsty a dovykrájíme koblihy, necháme je 10 minut kynout, pak je otočíme a necháme dalších 10 minut kynout
  5. Koblihy smažíme v dobře rozpáleném oleji, jednou je během smažení otočíme, jakmile budou zlatavé, vytáhneme je a necháme okapat na papírovém ubrousku
  6. Koblihy hojně posypeme moučkovým cukrem a vychladlé podáváme.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy