Česká klasika, ovocný koláč upečený z polohrubé mouky a dalších ingrediencí, s náplní čerstvého nebo mraženého rybízu, zdobený drobenkou.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | polohrubé mouky |
200 g | moučkového cukru |
200 g | tuk na pečení |
1 balíček | vanilkového cukru |
3 ks | vejce |
tuk na vymazání formy | |
hrubá mouka na vysypání formy | |
Na náplň: | |
200 g | čerstvého nebo mraženého rybízu |
Na drobenku: | |
70 g | cukru krupice |
70 g | hrubé mouky |
50 g | másla |
Postup:
1. Vaječné bílky vyšleháme na tuhý sníh
2. Tuk nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě, přidáme oba cukry a vše utřeme do pěny
3. Za stálého tření přidáváme postupně žloutky, pak tuhý bílkový sníh a nakonec vmícháme mouku
4. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté nejlépe formy o průměru 30 cm
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 minut dorůžova
6. Upečený korpus vyndáme z trouby, povrch posypeme rybízem a drobenkou, připravenou promícháním povoleného másla, mouky a cukru
7. Koláč dopékáme v troubě vyhřáté na 180 °C dalších 20 minut
8. Vychladlý koláč ještě ve formě nakrájíme.