Svačinový salát namíchaný z naloženého rybího masa, sterilované zeleniny, cibule a majonézy.
Ingredience:
500 g | rybího masa (cejn, karas, kapr...) |
340 g | sterilované zeleniny (mrkev, hrášek, okurek...) |
200 g | majonézy |
2 ks | středně velké cibule |
cukr | |
špetka mletého nového koření | |
špetka mletého černého pepře | |
Na nálev: | |
1 ks | balení kořenícího přípravku (Deko, Nova) |
1,75 l | vody |
0,7 l | octa 8 % |
120 g | cukru |
5 g | soli |
Postup:
1. Připravíme si sladkokyselý nálev; smícháme vodu s octem, cukrem a solí (použijte výše uvedené množství ingrediencí oproti návodu na obalu!), pak do nálevu přisypeme sáček Deka nebo Novy a 5 minut vše povaříme, nálev necháme vychladnout
2. Očištěné, vykuchané ryby rozpůlíme, a dáme je spařit na cca 2-3 minuty do vroucí vody
3. Do připraveného nálevu vložíme spařené půlky ryb a necháme nejméně 3 dny uležet
4. Naložené ryby zbavíme zbylých částí kostí a nakrájíme je na menší kousky
5. Přidáme sterilovanou zeleninu bez nálevu, na kostičky pokrájenou, očištěnou cibuli a majonézu
6. Důkladně vše promícháme, dochutíme mletým pepřem a novým kořením a necháme, v lednici 2 hodiny odležet
7. Ochutnáme, pokud je salát moc kyselý, přisladíme ho cukrem, popřípadě ještě dochutíme kořením a můžeme servírovat.
Na přípravu tohoto salátu můžeme použít i zavináče!