Pokrm z Norska.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
500 g | pečené, vařené nebo dušené ryby |
200 g | rýže |
80 g | másla |
15 g | hladké mouky |
40 g | rajčatového protlaku |
30 g | strouhanky |
2 dl | mléka (smetany) |
mletý pepř | |
petrželka | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Rýži přebereme, propláchneme studenou a potom vařící vodou, zalijeme 4 decilitry vody, osolíme, přidáme kousek másla a dusíme pod pokličkou doměkka
2. Rybu vykostíme, pokrájíme na hranolky, urovnáme ve vrstvách střídavě s rýží do kastrolku vymaštěného máslem
3. Každou vrstvu posypeme jemně nasekanou petrželkou
4. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem (smetanou), přidáme rajčatový protlak, mletý pepř, sůl, špetku cukru a povaříme
5. Omáčku nalijeme na připravené potraviny, vše posypeme strouhankou, pokapeme rozehřátým máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě (180 °C) asi půl hodiny.
– Příloha: Zeleninový salát.