REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rótí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rótí aneb nekvašený chléb, pšeničné placky více známé pod názvem čapátí.


Ingredience:
225 gčerstvě semleté celozrnné pšeničné mouky (lze nahradit moukou polohrubou)
175 mlvody
1 lžíceoleje
1/2 lžičkysoli

Postup:

1. Mouku smícháme v míse se solí, do mouky uděláme důlek a do něj postupně přiléváme vodu a olej, zpracujeme ji prsty až vypracujeme pružné těsto, které hněteme cca 10 minut
2. Těsto zakryjeme potravinovou fólií a necháme tak 20 minut odpočinout (má-li správnou hustotu, bude mít tvarovou paměť a bude se vracet zpět)
3. Odebereme těsto na jednu rótí, vytvoříme z něj kuličku, v dlaních ji rozplácneme a pomoučníme ji v připraveném talířku s moukou, aby se nelepila na váleček, rozválíme ji do kulatého tvaru asi na tloušťku 3 mm
4. Nad velký plamen dáme těžkou pánev na smažení, když se z pánve začne kouřit, zmírníme plamen a do pánve položíme první placku
5. Jakmile se v placce začnou objevovat puchýře, obrátíme ji, přitiskneme ji ke dnu utěrkou či širokou vařečkou a ještě jednou obrátíme, hotové čapátí udržujeme teplé, zabalené v alobalu vyloženém papírovou utěrkou
6. Postup opakujeme a stejně připravíme i další placky, servírujeme je nejlépe teplé jako přílohu k dalším pokrmům.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy