Recept ze západní Indie na smažené nadívané lusky okry. Plněná okra se připravuje snadno a velice se hodí jako příloha k masitým, především drůbežím pokrmům.
Ingredience:
Rozpis na 4-6 porcí: | |
225 g | velkých lusků okry (ibišku jedlého) |
2 lžíce | kukuřičného škrobu |
1 lžíce | amčuru (mangového prášku) |
1/2 lžičky | mletého římského kmínu |
1/2 lžičky | mletého zázvoru |
1/2 lžičky | mleté kurkumy |
1/2 lžičky | mletého chilli |
rostlinný olej | |
sůl |
Postup:
1. Omytou okru necháme dobře okapat, konečky odkrojíme, do lusků uděláme hluboké zářezy
2. V misce smícháme amčur, zázvor, kmín, chilli a kurkumu se solí, pár kapek oleje
3. Směs necháme 1-2 hodiny odpočinout v lednici
4. U jednotlivých lusků opatrně roztahujeme zářezy a napěchujeme do nich co nejvíce kořenící směsi
5. Lusky dáme do sáčku s nasypaným kukuřičným škrobem a opatrně s nimi potřeseme, aby se rovnoměrně obalily
6. Ve woku nebo karahi s rozpáleným olejem naplněné lusky, po částech, smažíme, až zezlátnou a budou křupavé.
Takto připravenou okru podáváme nejlépe s libovolným masitým či rybím karí.
Poznámka:Amčur: V indické kuchyni je to kyselý prášek ze sušeného nezralého manga, bohatý na vitamín C. Jídlu dodává kyselou chuť.