Z jednoho kusu vykoštěné pečeně připravený plát, pokladený plátky uzeného boku, zamotaný do tvaru rolády, zprudka opečený, pak upečený v troubě podlévaný vývarem, servírovaný nakrájený na plátky spolu s bramborovým salátem z malých brambůrek a dalších ingrediencí.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
400 g | vepřového karé (vykostěná kotleta) |
250 g | uzeného boku bez kosti |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | dijonské hořčice |
3 ks | stroužky česneku |
vývar na podlití | |
hladká mouka | |
pepř | |
sůl | |
Na zámecký salát: | |
300 g | malých brambůrek |
100 g | tvrdého sýra |
2 ks | menší kyselé okurky |
1 ks | menší cibule |
plocholistá petržel | |
plnotučná hořčice | |
worchester | |
voda | |
pepř | |
ocet | |
cukr | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Ze špalíčku masa si vytvoříme plát, který osolíme, opepříme, potřeme hořčicí
2. Na plát dáme uzený bok a vše svineme a řádně zadrezírujeme (zajistíme potravinářským provázkem nebo jehlami)
3. Na sádle zprudka opečeme roládu, kterou jsme posypali trochu hladké mouky a dáme péci do trouby zhruba na 1 hodinu, během pečení maso podléváme vývarem
4. Když je maso měkké, necháme šťávu zredukovat (chvíli ji povaříme, až se nám voda vypaří a šťáva zhoustne na požadovanou hustotu).
Příprava zámeckého salátu: 1. Brambůrky si uvaříme ve slupce, nejlépe den předem, oloupeme je a nakrájíme na půlky
2. Cibuli nakrájíme na měsíčky, necháme zblanšírovat (spařit) minutu ve vroucí vodě s octem
3. Okurku nakrájíme na kostičky stejně jako tvrdý sýr, přidáme nasekanou petrželku, vše opatrně smícháme a zalijeme zálivkou, kterou jsme vytvořili smícháním oleje, octa, cukru, hořčice, worchesteru, soli a pepře
4. Salát promícháme a necháme v lednici nejméně 2 hodiny odležet.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor receptu i fotografie: Tomáš Mika
Roláda z mletého masa plněná růžičkovou kapustou, šťouchaný brambor
Roštěnka se sázeným vejcem a hranolky