REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roláda z jehněčí plece

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

A máme tu vyzkoušený recept na roládu z jehněčí plece, která je před samotným pečením naplněná anglickou slaninu, česnekem a orestovaným listovým špenátem. Roládu pak pečeme na slanině a cibuli podlitou vývarem.


Ingredience:
800 gjehněčí plece
200 glistového špenátu
100 ganglické slaniny
100 ghladké mouky
80 gšpeku
100 mloleje
1 lvývaru
3 ksstroužky česneku
2 kscibule
2 kssnítky tymiánu
pepř
sůl

Postup:
  1. Jehněčí plec rozložíme, očistíme od přebytečných blan a tuku a rozkrojíme ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda. Rozložené maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme natrhaným tymiánem.
  2. Na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninu poklademe na roládu a na slaninu rozložíme orestovaný listový špenát, do kterého při restování přidáme česnek, a osolíme ho. Roládu zabalíme a zamotáme provázkem.
  3. Cibuli nakrájíme na plátky, vložíme do pekáče a na ni položíme zabalenou roládu. Přidáme na kostičky nakrájený špek, podlijeme vývarem a pečeme přiklopené poklicí nebo alobalem na 160 °C asi jednu 1 hodinu. Před koncem pečení roládu odklopíme a dopečeme na barvu.
  4. Roládu vyjmeme, cibuli orestujeme dohněda, zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme vývarem. Necháme provařit, dochutíme solí, pepřem a můžeme i špetkou cukru. Přecedíme přes cedník, zjemníme lžící másla a můžeme podávat.
Poznámka:

Recept k článku: Sezóna zvěřiny a jehněčího je zde

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sušíme zeleninu, ovoce, bylinky a houby

Sušit potraviny můžeme v troubě nebo ve speciálních sušičkách. Naše babičky využívaly i půdy a sklepy. Například houby nebo bylinky se sušily i venku, ovšem ne přímo na slunci …

číst dále ...

Sezóna zvěřiny a jehněčího je zde

Podzim je tady a s ním i sezóna jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či jehněčí maso, neváhejte. A že vám jehněčí nevoní? Chyba! Pokud budete mít kvalitní maso a zvolíte správný způsob přípravy a vhodné ingredience, vykouzlíte lahodný pokrm. Lamart k přípravě chutných jídel nabízí celou řadu nádobí, se kterým bude výsledek podzimního vaření stoprocentní. Litinový pekáč a pekáč s varnou poklicí perfektně poslouží k pečení i dušení.

číst dále ...

Prostříhejte se s Klasáčkem k autu!

Češi rádi soutěží a také čím dál více při nákupu potravin upřednostňují kvalitu. Proto i letošní podzim spouští Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spotřebitelskou soutěž „Stříhejte kolem dokola“, jejímž maskotem je panáček Klasáček. K účasti stačí jen kupovat výrobky se značkami kvality, jako například Klasa, Regionální potravina, Bio, které vystřihnete, nalepíte do herní karty a zašlete poštou. Hlavní cenou je roční zapůjčení 3 osobních automobilů. Soutěž probíhá od 4. října 2021 do 2. ledna 2022.

číst dále ...

Řepa, česnek, salát… čím jsou pro nás tak prospěšné? A jdou i na gril?

Jaká zelenina chutná nejvíce Čechům? Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 rajčata. Jejich průměrná roční spotřeba na jednoho člověka je 12 kg. Následují cibule 10,1 kg, melouny 8 kg, salátové okurky 6,3 kg, papriky 5,1 kg a hlávkový salát 2,4 kg. Na začátku 90. let jednoznačně dominovalo zelí, dříve se u nás snědlo 13,8 kg, jeho obliba ale klesla na 6,9 kg. V konzumaci zeleniny máme sice ještě rezervy, ale jedno je jisté: stále více si ji vychutnáváme nejen v syrové podobě, ale také na grilu. Na takové zajímavé informace se Akademie kvality zeptala Ing. Zuzany Přibylové, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX ZÁŘÍ 2021 – balíček plný novinek

V září proběhl návrat do školních lavic a vyšel nový Brand Box, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Přehlídku novinek započala osvěžující kofeinová voda Tchibo Coffizz. Nabízí funkční benefity kávy – dodává energii, povzbudí mysl, udržuje ve střehu a hydratuje. Představuje čirou energii přírodního kofeinu se sílou odpovídající dvojitému espressu. Kofein ale není nositelem chuti, proto Tchibo Coffizz nechutná po kávě, ale po ovoci. K dostání je perlivá i jemně perlivá varianta s aroma citron s mátou a příchutí maracuja v praktické lahvi o objemu 0,5 l…

číst dále ...

Podzim ve znamení vín a sýrů. Přinášíme desatero správného párování

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.

číst dále ...

Od bramboráku po hranolky: Vyznáte se v bramborách?

Brambory jsou pevným základem české kuchyně a nabízejí velmi široké možnosti využití a úprav – od příloh přes hlavní jídla až po moučníky. Není ovšem brambora jako brambora a úspěch v kuchyni se přímo odvíjí od toho, po jakém varném typu a odrůdě brambor sáhneme.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy