REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sezóna zvěřiny a jehněčího je zde

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podzim je tady a s ním i sezóna jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či jehněčí maso, neváhejte. A že vám jehněčí nevoní? Chyba! Pokud budete mít kvalitní maso a zvolíte správný způsob přípravy a vhodné ingredience, vykouzlíte lahodný pokrm. Lamart k přípravě chutných jídel nabízí celou řadu nádobí, se kterým bude výsledek podzimního vaření stoprocentní. Litinový pekáč a pekáč s varnou poklicí perfektně poslouží k pečení i dušení.


Dostali jste kančí maso a nevíte, co s ním? V první řadě si určitě ověřte, o jaké konkrétní maso jde. Ve většině případů je ideální jej ihned zpracovat, ale když se k vám dostane například kus masa střeleného ten den, kdy jej obdržíte, můžete ho ještě zhruba dva dny nechat uležet ve vhodných podmínkách. A teď už k tomu, co si z masa připravit. Pokud nemáte se zvěřinou žádné zkušenosti, nejjednodušší je připravit si z ní guláš. Základem každého guláše je cibulka nakrájená nadrobno a na sádle či oleji orestovaná dohněda.

K přípravě prvotřídního guláše se hodí kvalitní hrnec Lamart LT1210 řady IRON. Jde o litinový hrnec se speciální vnitřní vrstvou, která umožňuje i vaření s nízkým obsahem tuku a zajistí, že se cibulka nebude přichytávat. Budete ji tak moci pomalu restovat až do tmavě hnědé barvy. Toto restování je důležité proto, abyste docílili silného guláše s výraznou chutí. S hrncem Lamart LT1210 je možné vařit na elektrické plotýnce, plynu, sklokeramické desce i indukci. Můžete jej také vložit do trouby. Je totiž odolný vůči teplotám do 280 °C. Díky své robustnosti a silné litině dosahuje nejlepších možných vlastností tepelné vodivosti a akumulace. Díky velkoformátovým rukojetím se vám bude i dobře držet a manipulace s ním nebude problém.

Litinový hrnec Lamart IRON LT1210 je na českém trhu dostupný za 1 299 Kč.

Tip na závěr! Kvalitní litinové nádobí Lamart vydrží „po generace“, když se o ně budete dobře starat. Po umytí je dobré očištěnou litinu lehce potřít olejem, a „zatáhnout“ tak její povrch. Při takto kvalitní péči ji pak můžete svým dětem odkázat i s hromadou chutných receptů (např. s naším receptem na guláš níže).

 

Zapomeňte na předsudky

Jehněčí maso je typické svým výrazným aromatem, které mnohé odradí od jeho konzumace. Čím je ovce starší, tím je její maso výraznější. Pokud však zvolíte mladé jehněčí maso a jeho vhodnou úpravu, žádnou výraznou vůni neucítíte, právě naopak budete mít možnost vychutnat si křehké, jemné a šťavnaté maso. Dokonalá je například kombinace jehněčího, česneku, anglické slaniny a špenátu. Pokud máte doma jehněčí plec, doporučujeme si připravit jehněčí roládu. Je vhodné ji péct v pekáči s varnou poklicí, například Lamart HL0803 řady Aroma. Pekáč z vysoce odolného hliníku má objem 8,5 litru, takže se do něj vejde roláda z kilogramu masa či celá husa, což bohatě stačí pro větší rodinu. Díky antiadhezivnímu povrchu se u pekáče Lamart HL0803 nemusíte bát, že by se vám roláda připálila. Zpočátku ji pečte v horkovzdušné troubě zakrytou, poté poklici odkryjte a dopečte. Docílíte tak chutné a křupavé vrstvy na jejím povrchu. V pekáči Lamart HL0803 můžete vařit i na plynovém, elektrickém a sklokeramickém sporáku a po použití ho jednoduše umýt v myčce na nádobí.

Pekáč Lamart Aroma HL0803 s objemem 8,5 l je na českém trhu dostupný za 1 399 Kč.

 

Recepty k článku (podrobné recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!):

 

 

 

O značce Lamart

Pro přípravu kvalitního jídla a nápojů nestačí použít jen vynikající suroviny, ale důležité jsou i spotřebiče a nádobí, na kterých se potraviny připravují. Značka Lamart nabízí domácnostem i profesionálním kuchařům perfektní vybavení pro přípravu jídla v několika řadách podle možností jejich rozpočtů, tak aby kvalitní vybavení bylo dostupné co nejširší skupině milovníků dobrého jídla.

Řada kuchyňského nádobí Lamart by Piere Lamart byla inspirována zkušenostmi a hravým přístupem k vaření tohoto jedinečného francouzského kuchařského profesionála, který byl srdcem a duší malé rodinné brasserie v úrodné oblasti Bretaně na pobřeží Atlantského oceánu.

V České republice je tváří této značky známý kreativní šéfkuchař Dušan Stádník, specialista na českou a regionální gastronomii s dlouholetými zkušenostmi ze zahraničí i z Čech.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Nejen na sv. Václava si připijte pivem aneb Střípky z historie zlatavého nápoje

To, že je sv. Václav patron českého národa, víme snad všichni. Možná ale někoho překvapí, že drží svou ochrannou ruku také nad pivovarnictvím. Co si z toho můžeme odvodit? Že i svatí mají rádi pivo. Musíme si ale uvědomit, že pivo dříve bylo úplně jiné. Pojďme si o něm říct pár zajímavostí.

číst dále ...

Bedla jedlá

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.

číst dále ...

Naučte se péct kuře jako mistr

Křupavá kůžička, šťavnaté maso a skvělá chuť. Pečené kuře je na jídelníčku českých domácností stálicí. Umíte ho ale upéct tak, aby se opravdu povedlo na jedničku? Osvěžte si základní postupy a zjistěte, kde při přípravě možná děláte chyby. Každý z nás ročně sní téměř 30 kg drůbežího masa a z velké části se jedná především o kuřecí. Za jeho oblibou stojí hned několik faktorů – je lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a méně tuku než jiné druhy masa a najdeme v něm i řadu vitaminů a minerálů jako fosfor, hořčík či železo. Obrovskou výhodou je i jeho variabilita, protože kuře můžeme v kuchyni snadno zpracovat celé. A jak si ho co nejlépe upéct?

číst dále ...

Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

číst dále ...

Dejte sbohem podzimnímu nachlazení. Vsaďte na rakytník a dopřejte si pořádnou porci vitamínů!

První chladnější dny mohou pořádně potrápit. Nepříjemnosti v podobě ucpaného nosu, pokašlávání, smrkání nebo nežádoucího pocitu únavy na sebe v upršených dnech nenechají dlouho čekat. Proto stojí za to zamyslet se nad tím, jak nemocem a virům včas předejít, a užít si tak podzim bez starostí a naplno. Vyzkoušejte tentokrát rakytník, sami se přesvědčíte, že to stojí za to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy