Chutné domácí rohlíky upečené v troubě, pomašlované vejcem, sypané solí a kmínem. Lze je připravit nejen ze špaldové mouky, ale také z mouky klasické, hladké.
Ingredience:
500 g | špaldové nebo hladké mouky |
80 ml | rozpuštěného sádla |
1/4 l | vody |
1 ks | vejce do těsta + malé vejce na pomazání |
1 ks | kostka droždí |
2 lžičky | soli |
1 lžička | cukru |
Ostatní: | |
kmín a sůl na posypání, papír na pečené, mouka na pomoučení pracovní plochy |
Postup:
1. Smícháme lehce ohřátou vodu s cukrem, přidáme kostku droždí a uděláme kvásek
2. Vzešlý kvásek smícháme s těstem a uhněteme kouličku, tu necháme asi 45 min nebo 1 hodinu kynout na teplém místě, pak těsto ještě jednou přehněteme a rozdělíme na 6 kusů
3. Z každého kusu vyválíme tvar trojúhelníku, který posléze srolujeme od širší strany směrem k cípu trojúhelníku a zakroutíme do tvaru rohlíku
4. Na pečícím papíře pečeme vajíčkem potřené a hrubou solí a kmínem posypané rohlíky 20 minut na 200 °C do zlatova.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová
Rohlíky z kynutého těsta ze špaldové a hladké mouky se sezamovým semínkem
Rótí po česku