REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rohlíky z kynutého těsta ze špaldové a hladké mouky se sezamovým semínkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křupavé, doma připravené kynuté rohlíčky ze špaldové a hladké mouky. Na závěr potřené rozšlehaným vejcem a posypané sezamovým semínkem.


Ingredience:
250 gšpaldové mouky
250 ghladké mouky
250 mlvlažné vody
40 mlrozpuštěného kvalitního másla
40 mlslunečnicového oleje
2 lžičky soli
1 lžičkatřtinového cukru
1 ksvejce do těsta
1 kskostky droždí
A dále:
2 lžícežitné chlebové mouky k závěrečnému hnětení těsta (hlavně pokud bude příliš řídké)
1 ksmalého vejce (rozkvedlané na potření rohlíků připravených na plechu k pečení)

Postup:

1. Smícháme všechny sypké ingredience.
2. V druhé misce smícháme všechny tekuté ingredience
3. Z uvedeného množství vody si dáme do hrnku tři polévkové lžíce, do nich přidáme rozdrolenou kostku droždí a lžičku cukru
4. Promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut)
5. Pak všechny ingredience smícháme, až na 2 polévkové lžíce žitné chlebové mouky, tu si necháme až na závěrečné hnětení těsta pro případ, že by bylo příliš tekuté a uhněteme vláčné těsto, které necháme vykynout po dobu 1 hodiny na teplém místě (já nechávám těsto stát půl hodiny jen tak přikryté utěrkou a jakmile začnu rozpalovat troubu, tak postavím mísu s těstem na plotnu a těsto tím přibývajícím horkem krásně vykyne)
6. Z těsta po vykynutí vytvoříme dlouhou šišku, ze které nakrájíme 12 stejně velkých kusů (může to vyjít i navíc kusů podle toho, jak kdo chce)
7. Ty necháme ještě pod utěrkou kynout 15 minut. Pak každý kus rozvalujeme do tvaru „jakoby“ trojúhelníku a smotáváme od nejširší strany směrem k cípu trojúhelníku
8. Rohlíky vytvarujeme do tvaru podkovy a dáme na plech vymazaný slunečnicovým olejem 9. Rohlíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem
10. Pečeme je na 200 °C cca 20 minut, do zezlátnutí.

Doporučení:

Rohlíky jsou křupavé, výborné.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy