REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rohlíky z kynutého těsta ze špaldové a hladké mouky se sezamovým semínkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křupavé, doma připravené kynuté rohlíčky ze špaldové a hladké mouky. Na závěr potřené rozšlehaným vejcem a posypané sezamovým semínkem.


Ingredience:
250 gšpaldové mouky
250 ghladké mouky
250 mlvlažné vody
40 mlrozpuštěného kvalitního másla
40 mlslunečnicového oleje
2 lžičky soli
1 lžičkatřtinového cukru
1 ksvejce do těsta
1 kskostky droždí
A dále:
2 lžícežitné chlebové mouky k závěrečnému hnětení těsta (hlavně pokud bude příliš řídké)
1 ksmalého vejce (rozkvedlané na potření rohlíků připravených na plechu k pečení)

Postup:

1. Smícháme všechny sypké ingredience.
2. V druhé misce smícháme všechny tekuté ingredience
3. Z uvedeného množství vody si dáme do hrnku tři polévkové lžíce, do nich přidáme rozdrolenou kostku droždí a lžičku cukru
4. Promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut)
5. Pak všechny ingredience smícháme, až na 2 polévkové lžíce žitné chlebové mouky, tu si necháme až na závěrečné hnětení těsta pro případ, že by bylo příliš tekuté a uhněteme vláčné těsto, které necháme vykynout po dobu 1 hodiny na teplém místě (já nechávám těsto stát půl hodiny jen tak přikryté utěrkou a jakmile začnu rozpalovat troubu, tak postavím mísu s těstem na plotnu a těsto tím přibývajícím horkem krásně vykyne)
6. Z těsta po vykynutí vytvoříme dlouhou šišku, ze které nakrájíme 12 stejně velkých kusů (může to vyjít i navíc kusů podle toho, jak kdo chce)
7. Ty necháme ještě pod utěrkou kynout 15 minut. Pak každý kus rozvalujeme do tvaru „jakoby“ trojúhelníku a smotáváme od nejširší strany směrem k cípu trojúhelníku
8. Rohlíky vytvarujeme do tvaru podkovy a dáme na plech vymazaný slunečnicovým olejem 9. Rohlíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem
10. Pečeme je na 200 °C cca 20 minut, do zezlátnutí.

Doporučení:

Rohlíky jsou křupavé, výborné.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

5 rad, jak na medové cukroví

Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si takové cukroví letos i vy. Stačí jen použít, stejně jako naši předci dlouhá staletí před námi, místo cukru med a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody totiž při správném zacházení dokáže divy a zachová si i své zdraví prospěšné látky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy