Křupavé, doma připravené kynuté rohlíčky ze špaldové a hladké mouky. Na závěr potřené rozšlehaným vejcem a posypané sezamovým semínkem.
Ingredience:
250 g | špaldové mouky |
250 g | hladké mouky |
250 ml | vlažné vody |
40 ml | rozpuštěného kvalitního másla |
40 ml | slunečnicového oleje |
2 lžičky | soli |
1 lžička | třtinového cukru |
1 ks | vejce do těsta |
1 ks | kostky droždí |
A dále: | |
2 lžíce | žitné chlebové mouky k závěrečnému hnětení těsta (hlavně pokud bude příliš řídké) |
1 ks | malého vejce (rozkvedlané na potření rohlíků připravených na plechu k pečení) |
Postup:
1. Smícháme všechny sypké ingredience.
2. V druhé misce smícháme všechny tekuté ingredience
3. Z uvedeného množství vody si dáme do hrnku tři polévkové lžíce, do nich přidáme rozdrolenou kostku droždí a lžičku cukru
4. Promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut)
5. Pak všechny ingredience smícháme, až na 2 polévkové lžíce žitné chlebové mouky, tu si necháme až na závěrečné hnětení těsta pro případ, že by bylo příliš tekuté a uhněteme vláčné těsto, které necháme vykynout po dobu 1 hodiny na teplém místě (já nechávám těsto stát půl hodiny jen tak přikryté utěrkou a jakmile začnu rozpalovat troubu, tak postavím mísu s těstem na plotnu a těsto tím přibývajícím horkem krásně vykyne)
6. Z těsta po vykynutí vytvoříme dlouhou šišku, ze které nakrájíme 12 stejně velkých kusů (může to vyjít i navíc kusů podle toho, jak kdo chce)
7. Ty necháme ještě pod utěrkou kynout 15 minut. Pak každý kus rozvalujeme do tvaru „jakoby“ trojúhelníku a smotáváme od nejširší strany směrem k cípu trojúhelníku
8. Rohlíky vytvarujeme do tvaru podkovy a dáme na plech vymazaný slunečnicovým olejem 9. Rohlíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem
10. Pečeme je na 200 °C cca 20 minut, do zezlátnutí.
Rohlíky jsou křupavé, výborné.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.