REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rohlíky z kynutého těsta ze špaldové a hladké mouky se sezamovým semínkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křupavé, doma připravené kynuté rohlíčky ze špaldové a hladké mouky. Na závěr potřené rozšlehaným vejcem a posypané sezamovým semínkem.


Ingredience:
250 gšpaldové mouky
250 ghladké mouky
250 mlvlažné vody
40 mlrozpuštěného kvalitního másla
40 mlslunečnicového oleje
2 lžičky soli
1 lžičkatřtinového cukru
1 ksvejce do těsta
1 kskostky droždí
A dále:
2 lžícežitné chlebové mouky k závěrečnému hnětení těsta (hlavně pokud bude příliš řídké)
1 ksmalého vejce (rozkvedlané na potření rohlíků připravených na plechu k pečení)

Postup:

1. Smícháme všechny sypké ingredience.
2. V druhé misce smícháme všechny tekuté ingredience
3. Z uvedeného množství vody si dáme do hrnku tři polévkové lžíce, do nich přidáme rozdrolenou kostku droždí a lžičku cukru
4. Promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut)
5. Pak všechny ingredience smícháme, až na 2 polévkové lžíce žitné chlebové mouky, tu si necháme až na závěrečné hnětení těsta pro případ, že by bylo příliš tekuté a uhněteme vláčné těsto, které necháme vykynout po dobu 1 hodiny na teplém místě (já nechávám těsto stát půl hodiny jen tak přikryté utěrkou a jakmile začnu rozpalovat troubu, tak postavím mísu s těstem na plotnu a těsto tím přibývajícím horkem krásně vykyne)
6. Z těsta po vykynutí vytvoříme dlouhou šišku, ze které nakrájíme 12 stejně velkých kusů (může to vyjít i navíc kusů podle toho, jak kdo chce)
7. Ty necháme ještě pod utěrkou kynout 15 minut. Pak každý kus rozvalujeme do tvaru „jakoby“ trojúhelníku a smotáváme od nejširší strany směrem k cípu trojúhelníku
8. Rohlíky vytvarujeme do tvaru podkovy a dáme na plech vymazaný slunečnicovým olejem 9. Rohlíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem
10. Pečeme je na 200 °C cca 20 minut, do zezlátnutí.

Doporučení:

Rohlíky jsou křupavé, výborné.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy