Tenké plátky dorůžova upečeného roastbeefu lze podávat teplé, například s různě upravenými brambory, nebo studené, obložené například v housce spolu s dalšími dobrotami.
Ingredience:
750 g | hovězího nízkého roštěnce |
4 lžíce | kvalitního olivového oleje |
3 lžíce | Worcesterové omáčky |
3 lžíce | dijonské hořčice |
pepř | |
sůl | |
kuchyňský provázek |
Postup:
- Odblaněné, omyté a dobře osušené maso dobře osolíme a opepříme, svážeme kuchyňským provázkem, ale zbytečne nestahujeme, jen tak, aby drželo tvar, pokapeme Worcesterem a dvěmi lžícemi oleje a do masa dobře vmasírujeme, odložíme do misky s víčkem a necháme (ideálně přes noc) odpočívat v lednici
- Před přípravou vyndáme alespoň o hodinu dřív, aby si maso zvyklo na pokojovou teplotu a neutrpělo na pánvi tepelný šok
- Rozehřejeme troubu na 150 °C
- Pánev se silným dnem necháme rozpálit dokud se z ní nekouří, přidáme dvě lžíce oleje a vložíme maso, opečeme zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo
- Sundáme z pávne, všechny strany pomažeme dijonskou hořčicí
- Vložíme s pekáčkem do trouby, pečeme cca 30 minut, pak zkontrolujeme a změříme vpichovým teploměrem teplotu ve středu masa, u klasického roastbeefu by měla teplota masa dosahovat 52 až 56°C, pekla jsem na 55 °C
- Maso vyndáme a před krájením necháme cca 10 minut odpočívat
- Odstraníme provázek a krájíme na na asi 1 cm tenké plátky, podáváme s různě upravenými brambory.
Pokud plánujeme podávat roatbeef studený, necháme vychladnout a krájíme na jemné plátky.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková