REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roastbeef pečený s houbovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda z hovězího masa plněná houbovou nádivkou a v troubě upečená doměkka.


Ingredience:
1,5 kghovězího nasa v celku (svíčková, vysoký roštěnec)
400 gsměsí hub (tmavé žampiony, lišky, hříbky)
200 gšalotek
25 gsušených hub + voda
2 lžíce olivového oleje
1 lžícemásla + na opékání
3 ksstroužků česneku
2 ksvětviček zymiánu
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
2 lžičkyhrubozrnné hořčice
3 lžícebrandy
2 lžícezakysané smetany
1 lžícehladké mouky
400 mlhovězího vývaru

Postup:

1. Sušené houby dáme do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme 20 minut stát, pak je scedíme, vodu uchováme a houby nasekáme na jemno
2. Polovinu očištěných čerstvých hub dáme stranou, zbývající nakrájíme na malé kousky a polovinu šalotek oloupeme a nasekáme na drobno
3. Ve velké pánvi na rozehřátém másle a 1 lžíci rozehřátého oleje za stálého míchání necháme změknou nakrájenou šalotku i oloupaný rozetřený stroužek česneku, pak přidáme nasekané sušené houby, tymián a opékáme 10 minut dohněda nebo dokud se neodpaří veškerá tekutina, poté necháme zchladnout
4. Očištěné maso ostrým nožem zhruba v jedné třetině výšky (odshora) vodorovně rozřízneme (nedořízneme do konce) a rozevřeme jako knihu, jedna část bude tenčí než druhá, silnější část opět vodorovně rozřízneme a otevřeme na druhou stranu, aby vznikl plát
5. Plochu masa tím zvětšíme, zlehka naklepeme, po obou stranách osolíme, potom rovnoměrně rozprostřeme houbovou nádivku, pevně srolujeme do rolády a svážeme kuchyňským provázkem
6. V pekáčku na rozehřátém másle a 1 lžíci oleje roládu ze všech stran zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo, pak kolem rolády rozprostřeme zbylé oloupané šalotky, pokapeme olivovým olejem a dáme péci do vyhřáté trouby na 200 °C (za 20-25 minut bude roastbeef krvavý, za 35 minut středně propečený, za 3/
4 hodiny dobře propečený)
7. Deset minut před koncem pečení přidáme do pekáčku i odložené houby a promícháme je s vypečenou šťávou a olejem, maso vyjmeme a necháme před servírováním 10-15 minut odpočinout, šalotky i houby dáme do servírovací mísy a udržujeme je v teple
8. Pekáč s výpekem dáme na sporák, vmícháme mouku a po chvíli i brandy, když se brandy začne lehce vařit, vlijeme do pekáčku vodu z hub, vývar a vaříme 5 minut dokud mírně nezačne houstnout, potom vmícháme hořčici, smetanu a podle chuti osolíme
9. Maso podáváme nakrájené na plátky spolu s omáčkou, houbami, šalotkami a bramborovou kaší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy