REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roastbeef pečený s houbovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda z hovězího masa plněná houbovou nádivkou a v troubě upečená doměkka.


Ingredience:
1,5 kghovězího nasa v celku (svíčková, vysoký roštěnec)
400 gsměsí hub (tmavé žampiony, lišky, hříbky)
200 gšalotek
25 gsušených hub + voda
2 lžíce olivového oleje
1 lžícemásla + na opékání
3 ksstroužků česneku
2 ksvětviček zymiánu
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
2 lžičkyhrubozrnné hořčice
3 lžícebrandy
2 lžícezakysané smetany
1 lžícehladké mouky
400 mlhovězího vývaru

Postup:

1. Sušené houby dáme do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme 20 minut stát, pak je scedíme, vodu uchováme a houby nasekáme na jemno
2. Polovinu očištěných čerstvých hub dáme stranou, zbývající nakrájíme na malé kousky a polovinu šalotek oloupeme a nasekáme na drobno
3. Ve velké pánvi na rozehřátém másle a 1 lžíci rozehřátého oleje za stálého míchání necháme změknou nakrájenou šalotku i oloupaný rozetřený stroužek česneku, pak přidáme nasekané sušené houby, tymián a opékáme 10 minut dohněda nebo dokud se neodpaří veškerá tekutina, poté necháme zchladnout
4. Očištěné maso ostrým nožem zhruba v jedné třetině výšky (odshora) vodorovně rozřízneme (nedořízneme do konce) a rozevřeme jako knihu, jedna část bude tenčí než druhá, silnější část opět vodorovně rozřízneme a otevřeme na druhou stranu, aby vznikl plát
5. Plochu masa tím zvětšíme, zlehka naklepeme, po obou stranách osolíme, potom rovnoměrně rozprostřeme houbovou nádivku, pevně srolujeme do rolády a svážeme kuchyňským provázkem
6. V pekáčku na rozehřátém másle a 1 lžíci oleje roládu ze všech stran zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo, pak kolem rolády rozprostřeme zbylé oloupané šalotky, pokapeme olivovým olejem a dáme péci do vyhřáté trouby na 200 °C (za 20-25 minut bude roastbeef krvavý, za 35 minut středně propečený, za 3/
4 hodiny dobře propečený)
7. Deset minut před koncem pečení přidáme do pekáčku i odložené houby a promícháme je s vypečenou šťávou a olejem, maso vyjmeme a necháme před servírováním 10-15 minut odpočinout, šalotky i houby dáme do servírovací mísy a udržujeme je v teple
8. Pekáč s výpekem dáme na sporák, vmícháme mouku a po chvíli i brandy, když se brandy začne lehce vařit, vlijeme do pekáčku vodu z hub, vývar a vaříme 5 minut dokud mírně nezačne houstnout, potom vmícháme hořčici, smetanu a podle chuti osolíme
9. Maso podáváme nakrájené na plátky spolu s omáčkou, houbami, šalotkami a bramborovou kaší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy