REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roastbeef pečený s houbovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda z hovězího masa plněná houbovou nádivkou a v troubě upečená doměkka.


Ingredience:
1,5 kghovězího nasa v celku (svíčková, vysoký roštěnec)
400 gsměsí hub (tmavé žampiony, lišky, hříbky)
200 gšalotek
25 gsušených hub + voda
2 lžíce olivového oleje
1 lžícemásla + na opékání
3 ksstroužků česneku
2 ksvětviček zymiánu
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
2 lžičkyhrubozrnné hořčice
3 lžícebrandy
2 lžícezakysané smetany
1 lžícehladké mouky
400 mlhovězího vývaru

Postup:

1. Sušené houby dáme do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme 20 minut stát, pak je scedíme, vodu uchováme a houby nasekáme na jemno
2. Polovinu očištěných čerstvých hub dáme stranou, zbývající nakrájíme na malé kousky a polovinu šalotek oloupeme a nasekáme na drobno
3. Ve velké pánvi na rozehřátém másle a 1 lžíci rozehřátého oleje za stálého míchání necháme změknou nakrájenou šalotku i oloupaný rozetřený stroužek česneku, pak přidáme nasekané sušené houby, tymián a opékáme 10 minut dohněda nebo dokud se neodpaří veškerá tekutina, poté necháme zchladnout
4. Očištěné maso ostrým nožem zhruba v jedné třetině výšky (odshora) vodorovně rozřízneme (nedořízneme do konce) a rozevřeme jako knihu, jedna část bude tenčí než druhá, silnější část opět vodorovně rozřízneme a otevřeme na druhou stranu, aby vznikl plát
5. Plochu masa tím zvětšíme, zlehka naklepeme, po obou stranách osolíme, potom rovnoměrně rozprostřeme houbovou nádivku, pevně srolujeme do rolády a svážeme kuchyňským provázkem
6. V pekáčku na rozehřátém másle a 1 lžíci oleje roládu ze všech stran zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo, pak kolem rolády rozprostřeme zbylé oloupané šalotky, pokapeme olivovým olejem a dáme péci do vyhřáté trouby na 200 °C (za 20-25 minut bude roastbeef krvavý, za 35 minut středně propečený, za 3/
4 hodiny dobře propečený)
7. Deset minut před koncem pečení přidáme do pekáčku i odložené houby a promícháme je s vypečenou šťávou a olejem, maso vyjmeme a necháme před servírováním 10-15 minut odpočinout, šalotky i houby dáme do servírovací mísy a udržujeme je v teple
8. Pekáč s výpekem dáme na sporák, vmícháme mouku a po chvíli i brandy, když se brandy začne lehce vařit, vlijeme do pekáčku vodu z hub, vývar a vaříme 5 minut dokud mírně nezačne houstnout, potom vmícháme hořčici, smetanu a podle chuti osolíme
9. Maso podáváme nakrájené na plátky spolu s omáčkou, houbami, šalotkami a bramborovou kaší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy