REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roastbeef pečený s houbovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda z hovězího masa plněná houbovou nádivkou a v troubě upečená doměkka.


Ingredience:
1,5 kghovězího nasa v celku (svíčková, vysoký roštěnec)
400 gsměsí hub (tmavé žampiony, lišky, hříbky)
200 gšalotek
25 gsušených hub + voda
2 lžíce olivového oleje
1 lžícemásla + na opékání
3 ksstroužků česneku
2 ksvětviček zymiánu
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
2 lžičkyhrubozrnné hořčice
3 lžícebrandy
2 lžícezakysané smetany
1 lžícehladké mouky
400 mlhovězího vývaru

Postup:

1. Sušené houby dáme do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme 20 minut stát, pak je scedíme, vodu uchováme a houby nasekáme na jemno
2. Polovinu očištěných čerstvých hub dáme stranou, zbývající nakrájíme na malé kousky a polovinu šalotek oloupeme a nasekáme na drobno
3. Ve velké pánvi na rozehřátém másle a 1 lžíci rozehřátého oleje za stálého míchání necháme změknou nakrájenou šalotku i oloupaný rozetřený stroužek česneku, pak přidáme nasekané sušené houby, tymián a opékáme 10 minut dohněda nebo dokud se neodpaří veškerá tekutina, poté necháme zchladnout
4. Očištěné maso ostrým nožem zhruba v jedné třetině výšky (odshora) vodorovně rozřízneme (nedořízneme do konce) a rozevřeme jako knihu, jedna část bude tenčí než druhá, silnější část opět vodorovně rozřízneme a otevřeme na druhou stranu, aby vznikl plát
5. Plochu masa tím zvětšíme, zlehka naklepeme, po obou stranách osolíme, potom rovnoměrně rozprostřeme houbovou nádivku, pevně srolujeme do rolády a svážeme kuchyňským provázkem
6. V pekáčku na rozehřátém másle a 1 lžíci oleje roládu ze všech stran zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo, pak kolem rolády rozprostřeme zbylé oloupané šalotky, pokapeme olivovým olejem a dáme péci do vyhřáté trouby na 200 °C (za 20-25 minut bude roastbeef krvavý, za 35 minut středně propečený, za 3/
4 hodiny dobře propečený)
7. Deset minut před koncem pečení přidáme do pekáčku i odložené houby a promícháme je s vypečenou šťávou a olejem, maso vyjmeme a necháme před servírováním 10-15 minut odpočinout, šalotky i houby dáme do servírovací mísy a udržujeme je v teple
8. Pekáč s výpekem dáme na sporák, vmícháme mouku a po chvíli i brandy, když se brandy začne lehce vařit, vlijeme do pekáčku vodu z hub, vývar a vaříme 5 minut dokud mírně nezačne houstnout, potom vmícháme hořčici, smetanu a podle chuti osolíme
9. Maso podáváme nakrájené na plátky spolu s omáčkou, houbami, šalotkami a bramborovou kaší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy