REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Roastbeef pečený s houbovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda z hovězího masa plněná houbovou nádivkou a v troubě upečená doměkka.


Ingredience:
1,5 kghovězího nasa v celku (svíčková, vysoký roštěnec)
400 gsměsí hub (tmavé žampiony, lišky, hříbky)
200 gšalotek
25 gsušených hub + voda
2 lžíce olivového oleje
1 lžícemásla + na opékání
3 ksstroužků česneku
2 ksvětviček zymiánu
mletý pepř
sůl
Na omáčku:
2 lžičkyhrubozrnné hořčice
3 lžícebrandy
2 lžícezakysané smetany
1 lžícehladké mouky
400 mlhovězího vývaru

Postup:

1. Sušené houby dáme do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme 20 minut stát, pak je scedíme, vodu uchováme a houby nasekáme na jemno
2. Polovinu očištěných čerstvých hub dáme stranou, zbývající nakrájíme na malé kousky a polovinu šalotek oloupeme a nasekáme na drobno
3. Ve velké pánvi na rozehřátém másle a 1 lžíci rozehřátého oleje za stálého míchání necháme změknou nakrájenou šalotku i oloupaný rozetřený stroužek česneku, pak přidáme nasekané sušené houby, tymián a opékáme 10 minut dohněda nebo dokud se neodpaří veškerá tekutina, poté necháme zchladnout
4. Očištěné maso ostrým nožem zhruba v jedné třetině výšky (odshora) vodorovně rozřízneme (nedořízneme do konce) a rozevřeme jako knihu, jedna část bude tenčí než druhá, silnější část opět vodorovně rozřízneme a otevřeme na druhou stranu, aby vznikl plát
5. Plochu masa tím zvětšíme, zlehka naklepeme, po obou stranách osolíme, potom rovnoměrně rozprostřeme houbovou nádivku, pevně srolujeme do rolády a svážeme kuchyňským provázkem
6. V pekáčku na rozehřátém másle a 1 lžíci oleje roládu ze všech stran zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo, pak kolem rolády rozprostřeme zbylé oloupané šalotky, pokapeme olivovým olejem a dáme péci do vyhřáté trouby na 200 °C (za 20-25 minut bude roastbeef krvavý, za 35 minut středně propečený, za 3/
4 hodiny dobře propečený)
7. Deset minut před koncem pečení přidáme do pekáčku i odložené houby a promícháme je s vypečenou šťávou a olejem, maso vyjmeme a necháme před servírováním 10-15 minut odpočinout, šalotky i houby dáme do servírovací mísy a udržujeme je v teple
8. Pekáč s výpekem dáme na sporák, vmícháme mouku a po chvíli i brandy, když se brandy začne lehce vařit, vlijeme do pekáčku vodu z hub, vývar a vaříme 5 minut dokud mírně nezačne houstnout, potom vmícháme hořčici, smetanu a podle chuti osolíme
9. Maso podáváme nakrájené na plátky spolu s omáčkou, houbami, šalotkami a bramborovou kaší.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy