REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rizoto z trouby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto rizoto připravené částečně v troubě je krásně šťavnaté a opravdu výborné.


Ingredience:
300 gvepřového plecka
300 grýže
1 malý sáčekmraženého hrášku
2 kscibule
1 ksvelký stroužek česneku
1 ksmasité papriky
1 kskostky bujónu
1 kskarotky
koření na špagety od Vitany
voda nebo vývar
olej nebo sádlo
kmín
sůl

Postup:

1. Cca 300 g vepřového plecka nakrájíme na malé kostky
2. Na tuku (olej, sádlo) osmažíme dosklovata nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na jemno nasekaný stroužek česneku, maso, které okořeníme trochou kmínu, kořením na špagety od Vitany, podle potřeby dochutíme solí
3. Můžeme přihodit i kostku bujónu (nemusí být), podlijeme cca 200 ml vody a dusíme doměkka, podle potřeby během dušení podléváme vodou nebo vývarem
4. Rýži propláchneme pod vlažnou vodou a na sítku necháme okapat, poté dáme do vlažné, trochu osolené vody, a na mírném plameni vaříme 5 minut
5. Do zapékací misky s víkem (nebo přikryjeme pak alobalem) dáme předvařenou rýži, kterou promícháme s masem, které vyjmeme děrovanou lžící (výpek zatím ponecháme bez povšimnutí), na kostičky nakrájenou červenou paprikou a stejně nakrájenou karotkou a mraženým hráškem, poměr rýže a vody by měl být 1:
26. Dáme péci do trouby vyhřáté na 200 °C přibližně 15 až 20 minut
7. Šťávu z masa zredukujeme, podle potřeby dochutíme a přecedíme
8. Hotové rizoto pak můžeme servírovat se šťávou podávanou zvlášť nebo vše smícháme dohromady
9. Nahoru na každou porci přidáme nastrouhaný sýr.

Poznámka:

Autorka fotografií i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy