Sladký moučník z polohrubé mouky, cukru, tuku a žloutklů zdobený sněhem s ořechy.
Ingredience:
250 g | polohrubé mouky |
100 g | cukru |
100 g | tuku |
3 ks | žloutku |
1 lžička | prášku do pečiva |
marmeláda | |
Na ořechový vrch: | |
100 g | cukru |
50 g | mletých ořechů |
3 ks | bílky |
citrónová kůra |
Postup:
1. Do mísy vložíme změklý tuk, cukr, žloutky a mouku smíchanou s práškem do pečiva, ručně vypracujeme hladké těsto
2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny
3. Na plechu vyloženém pečícím papírem, ručně vytvarujeme dva ovály tlusté cca 8 mm
4. Těsto potřeme ostřejší marmeládou (malinovou, rybízovou …) a nahoru vyrovnáme ořechový sníh
5. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut.
Příprava ořechového sněhu:
Do vyšší nádoby vložíme bílky, které ručním nebo elektrickým šlehačem vyšleháme do tuhého sněhu. Postupně pak do sněhu zašleháme cukr a mleté ořechy s nastrouhanou citrónovou kůrou.
– Kdo je alergický na ořechy, může použít na sucho opražené a rozdrcené ovesné vločky.