Právě raclette přivedli Švýcaři k dokonalosti. Tento recept je nejjednodušší varianta jinak velkého obřadu, kdy uprostřed stolu je umístěný raclette tedy oválná nebo kulatá deska, pod kterou se nachází topná spirála. Jednotlivé ingredience si pak stolovníci sami opékají (restují) nebo také v miskách taví.
Ingredience:
velký kus ementálu | |
mletý pepř | |
ve slupce uvařené brambory |
Postup:
1. Ementál nabodneme na velkou vidlici a v blízkosti sálajícího ohně (u krbu nebo nad plynovým plamenem) jej opékáme, až sýr na povrchu změkne a zčervená
2. Pak jediným pohybem nože oškrábeme roztavený ementál přímo na nahřátý talíř doprostřed čerstvě vařených brambor
3. Sýr opepříme a ihned podáváme.
Můžeme připravit i ze sýra Primátor.
Poznámka:Raclette alias Raklety byly původně horským jídlem švýcarských pastýřů. Základem tohoto selského jídla byl kus tučného kořeněného sýra ementálského typu, který se napichoval na vidlici, opékal a poté seškraboval dřevěnou vařečkou. Jako příloha se podávaly brambory, vařené ve slupce, nakládané okurky a mladé cibulky, uzená šunka a místní suché bílé víno.Dnes pod pojmem raclette rozumíme nejen sýr, ale i všechny přílohy, přístroj na opékání a způsob pečení. K přípravě raclett můžeme použít různé druhy sýrů, které se v teple rozpouštějí. Racletty však nemusí být jenom sýrové, ale můžeme na ně použít i uzené ryby, chřest, míchaná vajíčka nebo ovoce.Zdroj: http://www.fondue-raclette.cz/