Čatní (chutney) z čerstvé rebarbory s brusinkami, hřebíčkem, zázvorem a skořicí. Zajímavé k sýrům, grilovanému nebo pečenému masu.
Ingredience:
500 g | rebarbory |
5 lžic | třtinového cukru |
3 lžíce | balzamikového octa |
3 lžíce | sušených brusinek |
2 lžíce | hořčičných semínek |
1 lžička | sušeného zázvoru |
1 lžička | mleté skořice |
5 ks | hřebíčku |
sůl |
Postup:
1. Rebarboru očistíme a nakrájíme na kousky 1 cm; dusíme na mírném ohni za občasného míchání s octem, hořčičnými semínky, kořením, cukrem, brusinkami a špetkou soli, dokud směs nezhoustne a rebarbora není měkka (asi 30 minut)
2. Podle chuti nakonec ještě můžeme přidat třtinový cukr, balzamiko nebo červený vinný ocet; směs má být příjemně sladkokyselá
3. Malé skleničky a víčka vypláchneme vařící vodou
4. Vlijeme do nich chutney, řádně zavřeme a otočíme víčkem dolů, dokud nevychladnou.
Skladujeme při nižších teplotách. Můžeme také přidat hrozinky, sezamové semínko, ale i stroužek česneku nakrájený na slabé plátky.
Poznámka:Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.