REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajčenkové chutney

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto chatney ochucené česnekem a pálivým kořením podáváme k pečené kachně, vepřovému masu nebo šunce, či ke smaženým pokrmům.


Ingredience:
Rozpis na cca 2 sklenice:
4 ksvelké oloupané rajčenky
4 ksvelké stroužky česneku
2 ksstředně velké cibule
2 ksmalé chilli papričky
1 ksvelkého kyselého jablka
50 gcukru
2 lžícejablečného octa
1 lžícearašídového nebo slunečnicového oleje
1/2 lžičkyhřebíčku
1/2 lžičkyskořice
1/2 lžičkysoli

Postup:

1. Oloupané plody rajčenky nakrájíme na kolečka, která přepůlíme a dáme vařit společně s cukrem, skořicí a hřebíčkem
2. Na dno hrnce s rozehřátým olejem dáme utřený česnek, nasekané chilli papričky zbavené semínek a jadřinců a oloupané a nahrubo nakrájené cibule, asi minutu restujeme
3. Přidáme oloupané jablko nakrájené na kostičky, rajčenkovou směs, jablečný ocet a sůl, vaříme 15 minut, dokud kostičky jablek nezměknou a chutney lehce nezhoustne
4. Směs necháme vychladnout, pak ji naplníme do skleniček a dáme do lednice, kde nám vydrží asi 14 dní.

Doporučení:

Chutney můžeme také sterilovat; zavařujeme asi 10 minut při teplotě 80 °C.

Poznámka:

Před konzumací musíme plody rajčenky spařit na 3 minuty horkou vodou a oloupat, protože slupka je velmi hořká (nekonzumuje se!).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy