Zapražená polévka připravená z čerstvých, rozvařených rajčat, jíšky a dalších ingrediencí, husté konzistence, s chutí a vůní po rajčatech a koření.
Ingredience:
2 kg | čerstvých zralých rajčat |
1 l | hotového vývaru (nebo vody a 1 ks kostky bujónu) |
5 ks | listů čerstvé zelené bazalky |
5 ks | kuliček nového koření |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | cibule |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | másla |
cukr dle chuti | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Důkladně omytá rajčata pokrájíme na čtvrtky, oloupanou cibuli nasekáme nadrobno
2. Zeleninu orestujeme na rozpáleném olivovém oleji na pánvičce, přidáme listy bazalky, pepř a sůl, vše podusíme ve vlastní šťávě
3. V hrnci na lžíci másla osmahneme hladkou mouku, po chvíli míchání jíšku zalijeme vývarem nebo vodou s rozdrobenou kostkou bujónu, za stálého míchání přidáme do polévkového základu bobkové listy, kuličky nového koření a vaříme 25-30 minut (v případě použití kvalitního vývaru můžeme tuto dobu zkrátit na polovinu)
4. Koření z polévky vyjmeme, podušená rajčata vlijeme do vývaru a polévku tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka, kdo má rád extra jemné polévky, tak ji ještě přecedí, ale není to nutné
5. V této fázi polévku dochutíme cukrem, případně osolíme, či okořeníme a ještě chvíli ji povaříme
6. Takto připravenou rajskou polévku podáváme horkou s vložkou rýže nebo těstovin.
Uvařenou rýži nebo těstoviny do polévky dáváme v bodě 5 tohoto receptu.