REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rajská polévka z čerstvých rajčat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zapražená polévka připravená z čerstvých, rozvařených rajčat, jíšky a dalších ingrediencí, husté konzistence, s chutí a vůní po rajčatech a koření.


Ingredience:
2 kgčerstvých zralých rajčat
1 lhotového vývaru (nebo vody a 1 ks kostky bujónu)
5 kslistů čerstvé zelené bazalky
5 kskuliček nového koření
2 ksbobkové listy
1 kscibule
1 lžíceolivového oleje
1 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
cukr dle chuti
pepř
sůl

Postup:

1. Důkladně omytá rajčata pokrájíme na čtvrtky, oloupanou cibuli nasekáme nadrobno
2. Zeleninu orestujeme na rozpáleném olivovém oleji na pánvičce, přidáme listy bazalky, pepř a sůl, vše podusíme ve vlastní šťávě
3. V hrnci na lžíci másla osmahneme hladkou mouku, po chvíli míchání jíšku zalijeme vývarem nebo vodou s rozdrobenou kostkou bujónu, za stálého míchání přidáme do polévkového základu bobkové listy, kuličky nového koření a vaříme 25-30 minut (v případě použití kvalitního vývaru můžeme tuto dobu zkrátit na polovinu)
4. Koření z polévky vyjmeme, podušená rajčata vlijeme do vývaru a polévku tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka, kdo má rád extra jemné polévky, tak ji ještě přecedí, ale není to nutné
5. V této fázi polévku dochutíme cukrem, případně osolíme, či okořeníme a ještě chvíli ji povaříme
6. Takto připravenou rajskou polévku podáváme horkou s vložkou rýže nebo těstovin.

Doporučení:

Uvařenou rýži nebo těstoviny do polévky dáváme v bodě 5 tohoto receptu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy