REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pšenično-žitné bulky se smaženou červenou cibulí a rozmarýnem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělé domácí pečivo vonící po cibuli a bylinkách, vhodné k obložení, ale skvěle chutnají i jen tak, samotné.


Ingredience:
350 ghladké pšeničné mouky
150 gžitné chlebové mouky
20 gčerstvého droždí
200 mlvody
150 mlkefíru (acidofilního mléka)
3 lžícerostlinného oleje
1,5 lžičkysoli
1 lžičkacukru
1 lžičkaocta
1 hrstnasekaného čerstvého rozmarýnu
2 ksstředně velké červené cibule
papír na pečení
mouka na pomoučení válu a na posypaní bulek

Postup:
  1. Oloupané cibule nakrájíme na drobno, pak zprudka orestujeme na oleji, ke konci přidáme nadrobno nasekaný rozmarýn, zamícháme, sundáme ze zdroje tepla a necháme vychladnout
  2. Tak ve 100 ml teplé vody rozmícháme cukr, přidáme rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek, což většinou trvá 10 až 15 minut
  3. Obě mouky prosejeme, v míse smícháme se solí, přilijeme vodu a kefír, olej, ocet, nakonec přidáme i vzešlý kvásek, vypracujeme vláčné nelepivé těsto
  4. Do těsta vmícháme prochladlou orestovanou cibulku ovoněnou rozmarýnem
  5. Pod čistou hadrovou utěrkou v teple necháme vykynou na dvojnásobný objem
  6. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na 16 stejných dílů, z každého vytvarujeme bulku
  7. Bulky skládáme na plech vyložený papírem na pečení, můžeme je přes sítko posypat moukou, jak to dělal naše babičky, necháme kynout dalších cca 30 minut
  8. Bulky nakrojíme z vrchu nožem, pěkně do křížku, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 až 20 minut dozlatova.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy