REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pšenično-žitné bulky se smaženou červenou cibulí a rozmarýnem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělé domácí pečivo vonící po cibuli a bylinkách, vhodné k obložení, ale skvěle chutnají i jen tak, samotné.


Ingredience:
350 ghladké pšeničné mouky
150 gžitné chlebové mouky
20 gčerstvého droždí
200 mlvody
150 mlkefíru (acidofilního mléka)
3 lžícerostlinného oleje
1,5 lžičkysoli
1 lžičkacukru
1 lžičkaocta
1 hrstnasekaného čerstvého rozmarýnu
2 ksstředně velké červené cibule
papír na pečení
mouka na pomoučení válu a na posypaní bulek

Postup:
  1. Oloupané cibule nakrájíme na drobno, pak zprudka orestujeme na oleji, ke konci přidáme nadrobno nasekaný rozmarýn, zamícháme, sundáme ze zdroje tepla a necháme vychladnout
  2. Tak ve 100 ml teplé vody rozmícháme cukr, přidáme rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek, což většinou trvá 10 až 15 minut
  3. Obě mouky prosejeme, v míse smícháme se solí, přilijeme vodu a kefír, olej, ocet, nakonec přidáme i vzešlý kvásek, vypracujeme vláčné nelepivé těsto
  4. Do těsta vmícháme prochladlou orestovanou cibulku ovoněnou rozmarýnem
  5. Pod čistou hadrovou utěrkou v teple necháme vykynou na dvojnásobný objem
  6. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na 16 stejných dílů, z každého vytvarujeme bulku
  7. Bulky skládáme na plech vyložený papírem na pečení, můžeme je přes sítko posypat moukou, jak to dělal naše babičky, necháme kynout dalších cca 30 minut
  8. Bulky nakrojíme z vrchu nožem, pěkně do křížku, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 až 20 minut dozlatova.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy