REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pšenično-žitné bulky se smaženou červenou cibulí a rozmarýnem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělé domácí pečivo vonící po cibuli a bylinkách, vhodné k obložení, ale skvěle chutnají i jen tak, samotné.


Ingredience:
350 ghladké pšeničné mouky
150 gžitné chlebové mouky
20 gčerstvého droždí
200 mlvody
150 mlkefíru (acidofilního mléka)
3 lžícerostlinného oleje
1,5 lžičkysoli
1 lžičkacukru
1 lžičkaocta
1 hrstnasekaného čerstvého rozmarýnu
2 ksstředně velké červené cibule
papír na pečení
mouka na pomoučení válu a na posypaní bulek

Postup:
  1. Oloupané cibule nakrájíme na drobno, pak zprudka orestujeme na oleji, ke konci přidáme nadrobno nasekaný rozmarýn, zamícháme, sundáme ze zdroje tepla a necháme vychladnout
  2. Tak ve 100 ml teplé vody rozmícháme cukr, přidáme rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek, což většinou trvá 10 až 15 minut
  3. Obě mouky prosejeme, v míse smícháme se solí, přilijeme vodu a kefír, olej, ocet, nakonec přidáme i vzešlý kvásek, vypracujeme vláčné nelepivé těsto
  4. Do těsta vmícháme prochladlou orestovanou cibulku ovoněnou rozmarýnem
  5. Pod čistou hadrovou utěrkou v teple necháme vykynou na dvojnásobný objem
  6. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na 16 stejných dílů, z každého vytvarujeme bulku
  7. Bulky skládáme na plech vyložený papírem na pečení, můžeme je přes sítko posypat moukou, jak to dělal naše babičky, necháme kynout dalších cca 30 minut
  8. Bulky nakrojíme z vrchu nožem, pěkně do křížku, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 až 20 minut dozlatova.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy