Pletýnky z kynutého těsta ochucené ovesnými vločkami a nasekanými mandlemi, upečené dozlatova.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
50 g | nasekaných mandlí |
20 g | ovesných vloček |
20 g | droždí |
250 ml | vlažného mléka |
1 lžička | krupicového cukru |
1 lžíčka | soli |
1 ks | vejce |
1 ks | vejce na potření |
Postup:
1. Z rozdrobeného droždí, krupicového cukru a částí vlažného mléka umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Pak prosátou hladkou mouku promícháme se solí, rozklepnutým vejcem, kváskem a přiléváme zbylé vlažné mléko, až vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout (asi 30 minut)
3. Potom do těsta zapracujeme polovinu ovesných vloček i na drobno nasekaných mandlí a necháme kynout ještě dalších 15 minut
4. Vykynuté těsto rozdělíme asi na 16 stejnoměrných částí, z každé vytvarujeme 3 pramínky, které spleteme do copu
5. Houstičky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme zbylými vločkami i mandlemi a necháme ještě 15 minut kynout, poté vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut).