REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Provensálská krkovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přes noc naložené plátky krkovice, druhý den zprudka opečené na oleji, pak zapečené v troubě ve vrstvách spolu s předvařenými brambory, cherry rajčátky a stroužky česneku, ochucené výpekem po opečeném mase, solí a provensálským kořením.


Ingredience:
cca 1 kgvepřového masa, nejlépe krkovičky (s kostí nebo i bez ní)
cca 1 kgbrambor
cca 500 gcherry rajčátek
1-2 palicečesneku
provensálské koření
plnotučná hořčice
kečup
voda
olej
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na jednotlivé plátky, které mírně naklepeme
2. Připravíme si marinádu; v misce smícháme 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice spolu s 1 lžící provensálského koření
3. Připravené plátky masa potřeme z obou stran marinádou a dáme do ledničky nejlépe přes noc marinovat
4. Důkladně omyté brambory dáme vařit ve slupce do mírně osolené vody, podle velikosti vaříme 10-15 minut, pak je slijeme a dáme stranou
5. Marinované plátky masa zprudka opečeme na oleji z jedné strany, pak je otočíme, teprve tehdy osolíme a dále opékáme, dokud se pěkně nezatáhne i z druhé strany
6. Pekáč vymažeme olejem na dno poklademe opečené maso, na krkovici položíme předvařené brambory, cherry rajčátka a očištěné stroužky česneku (opravdu se nebojíme použít až dvě palice!), celé to ještě přelijeme výpekem, do kterého jsme nalili trochu vody, osolíme a posypeme provensálským kořením
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přikryté minimálně 30 minut, pak odklopené dalších 30 minut, maso by mělo zůstat šťavnaté a brambory by měli být tak akorát měkké a na povrchu křupavé.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy