REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Provensálská krkovička

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přes noc naložené plátky krkovice, druhý den zprudka opečené na oleji, pak zapečené v troubě ve vrstvách spolu s předvařenými brambory, cherry rajčátky a stroužky česneku, ochucené výpekem po opečeném mase, solí a provensálským kořením.


Ingredience:
cca 1 kgvepřového masa, nejlépe krkovičky (s kostí nebo i bez ní)
cca 1 kgbrambor
cca 500 gcherry rajčátek
1-2 palicečesneku
provensálské koření
plnotučná hořčice
kečup
voda
olej
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na jednotlivé plátky, které mírně naklepeme
2. Připravíme si marinádu; v misce smícháme 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice spolu s 1 lžící provensálského koření
3. Připravené plátky masa potřeme z obou stran marinádou a dáme do ledničky nejlépe přes noc marinovat
4. Důkladně omyté brambory dáme vařit ve slupce do mírně osolené vody, podle velikosti vaříme 10-15 minut, pak je slijeme a dáme stranou
5. Marinované plátky masa zprudka opečeme na oleji z jedné strany, pak je otočíme, teprve tehdy osolíme a dále opékáme, dokud se pěkně nezatáhne i z druhé strany
6. Pekáč vymažeme olejem na dno poklademe opečené maso, na krkovici položíme předvařené brambory, cherry rajčátka a očištěné stroužky česneku (opravdu se nebojíme použít až dvě palice!), celé to ještě přelijeme výpekem, do kterého jsme nalili trochu vody, osolíme a posypeme provensálským kořením
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přikryté minimálně 30 minut, pak odklopené dalších 30 minut, maso by mělo zůstat šťavnaté a brambory by měli být tak akorát měkké a na povrchu křupavé.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy