REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Profiteroles se šlehačkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept je původem z Itálie, ale přivlastnili si ho Francouzi, kteří se dodnes přou s Italy, čí že tento recept vlastně je. Jedná se o věnečky, bochánky, či kopečky odpalovaného těsta upečené v troubě, plněné, v tomto případě, šlehačkou, zdobené čokoládovou polevou.


Ingredience:
110 ghladké mouky
85 gmásla (ne Heru, Stellu a pod.)
175 mlvody
3 ksvejce
špe tka soli
Na polevu:
250 ghořké čokolády nejlépe 75 %
110 mlhorké vody
Na náplň:
500 mlsmetany ke šlehání (vychlazené)
2 ksztužovače šlehačky (nemusí být, pokud použijete 40 % šlehačku)
1 lžícemoučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru)

Postup:

1. Vodu s máslem uvedeme do varu, poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli, mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce, vratíme na 2 minutky zpět na sporák a zase mícháme
2. Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce, vařečkou opět intenzivně mícháme, až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce, znovu důkladně vymícháme
3. Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení, a buď lžičkou, nebo přes cukrářský pytlík, děláme malé bochánky, mezi jednotlivými bobany děláme větší mezery, těsto v troubě totiž „naskočí“
4. Troubu předehřejeme na 200 °C (horní + dolní ohřev) a pečeme cca 15-30 minut (znáte své trouby) dorůžova. Pozor! Přísný zákaz otevírat troubu během pečení! Povoleno je pouze nakukování skrzevá sklo :)
5. Po upečení troubu otevřeme a bobánky necháme zcela vychladnou v téže (no troubě, pochopitelně)
6. V mezičase si můžeme jít dokoupit to, co jsme zapomněli, jako já, např. šlehačku :), nebo se mrkneme, co je nové na internetu, nebo dělejte, co libo
7. Teď si připravíme polevu; ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu, a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu
8. Chladné bobany rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl, tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy, olizujeme prsty a těšíme se, až to všechno zkompletujeme
9. Namočené čepice dáme do lednice neb někam, kde je stejně studené klima, než čepičky, respektive čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku, pokud použijete 4 0% není potřeba přidávat ztužovač a cukru dejte, kolik chcete, nemusíte vůbec
10. No, a blížíme se do finále; cukrářským pytlíkem nebo lžičkou naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bobanů a přiklopíme čokočepičkou …. tak, teď si uvaříme dobrou kávu, a už jen acháme … ááchh.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy