REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Profiteroles se šlehačkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept je původem z Itálie, ale přivlastnili si ho Francouzi, kteří se dodnes přou s Italy, čí že tento recept vlastně je. Jedná se o věnečky, bochánky, či kopečky odpalovaného těsta upečené v troubě, plněné, v tomto případě, šlehačkou, zdobené čokoládovou polevou.


Ingredience:
110 ghladké mouky
85 gmásla (ne Heru, Stellu a pod.)
175 mlvody
3 ksvejce
špe tka soli
Na polevu:
250 ghořké čokolády nejlépe 75 %
110 mlhorké vody
Na náplň:
500 mlsmetany ke šlehání (vychlazené)
2 ksztužovače šlehačky (nemusí být, pokud použijete 40 % šlehačku)
1 lžícemoučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru)

Postup:

1. Vodu s máslem uvedeme do varu, poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli, mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce, vratíme na 2 minutky zpět na sporák a zase mícháme
2. Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce, vařečkou opět intenzivně mícháme, až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce, znovu důkladně vymícháme
3. Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení, a buď lžičkou, nebo přes cukrářský pytlík, děláme malé bochánky, mezi jednotlivými bobany děláme větší mezery, těsto v troubě totiž “naskočí”
4. Troubu předehřejeme na 200 °C (horní + dolní ohřev) a pečeme cca 15-30 minut (znáte své trouby) dorůžova. Pozor! Přísný zákaz otevírat troubu během pečení! Povoleno je pouze nakukování skrzevá sklo :)
5. Po upečení troubu otevřeme a bobánky necháme zcela vychladnou v téže (no troubě, pochopitelně)
6. V mezičase si můžeme jít dokoupit to, co jsme zapomněli, jako já, např. šlehačku :), nebo se mrkneme, co je nové na internetu, nebo dělejte, co libo
7. Teď si připravíme polevu; ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu, a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu
8. Chladné bobany rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl, tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy, olizujeme prsty a těšíme se, až to všechno zkompletujeme
9. Namočené čepice dáme do lednice neb někam, kde je stejně studené klima, než čepičky, respektive čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku, pokud použijete 4 0% není potřeba přidávat ztužovač a cukru dejte, kolik chcete, nemusíte vůbec
10. No, a blížíme se do finále; cukrářským pytlíkem nebo lžičkou naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bobanů a přiklopíme čokočepičkou …. tak, teď si uvaříme dobrou kávu, a už jen acháme … ááchh.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy