REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Profiteroles se šlehačkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept je původem z Itálie, ale přivlastnili si ho Francouzi, kteří se dodnes přou s Italy, čí že tento recept vlastně je. Jedná se o věnečky, bochánky, či kopečky odpalovaného těsta upečené v troubě, plněné, v tomto případě, šlehačkou, zdobené čokoládovou polevou.


Ingredience:
110 ghladké mouky
85 gmásla (ne Heru, Stellu a pod.)
175 mlvody
3 ksvejce
špe tka soli
Na polevu:
250 ghořké čokolády nejlépe 75 %
110 mlhorké vody
Na náplň:
500 mlsmetany ke šlehání (vychlazené)
2 ksztužovače šlehačky (nemusí být, pokud použijete 40 % šlehačku)
1 lžícemoučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru)

Postup:

1. Vodu s máslem uvedeme do varu, poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli, mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce, vratíme na 2 minutky zpět na sporák a zase mícháme
2. Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce, vařečkou opět intenzivně mícháme, až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce, znovu důkladně vymícháme
3. Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení, a buď lžičkou, nebo přes cukrářský pytlík, děláme malé bochánky, mezi jednotlivými bobany děláme větší mezery, těsto v troubě totiž “naskočí”
4. Troubu předehřejeme na 200 °C (horní + dolní ohřev) a pečeme cca 15-30 minut (znáte své trouby) dorůžova. Pozor! Přísný zákaz otevírat troubu během pečení! Povoleno je pouze nakukování skrzevá sklo :)
5. Po upečení troubu otevřeme a bobánky necháme zcela vychladnou v téže (no troubě, pochopitelně)
6. V mezičase si můžeme jít dokoupit to, co jsme zapomněli, jako já, např. šlehačku :), nebo se mrkneme, co je nové na internetu, nebo dělejte, co libo
7. Teď si připravíme polevu; ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu, a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu
8. Chladné bobany rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl, tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy, olizujeme prsty a těšíme se, až to všechno zkompletujeme
9. Namočené čepice dáme do lednice neb někam, kde je stejně studené klima, než čepičky, respektive čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku, pokud použijete 4 0% není potřeba přidávat ztužovač a cukru dejte, kolik chcete, nemusíte vůbec
10. No, a blížíme se do finále; cukrářským pytlíkem nebo lžičkou naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bobanů a přiklopíme čokočepičkou …. tak, teď si uvaříme dobrou kávu, a už jen acháme … ááchh.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy