REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Profiteroles se šlehačkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept je původem z Itálie, ale přivlastnili si ho Francouzi, kteří se dodnes přou s Italy, čí že tento recept vlastně je. Jedná se o věnečky, bochánky, či kopečky odpalovaného těsta upečené v troubě, plněné, v tomto případě, šlehačkou, zdobené čokoládovou polevou.


Ingredience:
110 ghladké mouky
85 gmásla (ne Heru, Stellu a pod.)
175 mlvody
3 ksvejce
špe tka soli
Na polevu:
250 ghořké čokolády nejlépe 75 %
110 mlhorké vody
Na náplň:
500 mlsmetany ke šlehání (vychlazené)
2 ksztužovače šlehačky (nemusí být, pokud použijete 40 % šlehačku)
1 lžícemoučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru)

Postup:

1. Vodu s máslem uvedeme do varu, poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli, mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce, vratíme na 2 minutky zpět na sporák a zase mícháme
2. Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce, vařečkou opět intenzivně mícháme, až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce, znovu důkladně vymícháme
3. Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení, a buď lžičkou, nebo přes cukrářský pytlík, děláme malé bochánky, mezi jednotlivými bobany děláme větší mezery, těsto v troubě totiž “naskočí”
4. Troubu předehřejeme na 200 °C (horní + dolní ohřev) a pečeme cca 15-30 minut (znáte své trouby) dorůžova. Pozor! Přísný zákaz otevírat troubu během pečení! Povoleno je pouze nakukování skrzevá sklo :)
5. Po upečení troubu otevřeme a bobánky necháme zcela vychladnou v téže (no troubě, pochopitelně)
6. V mezičase si můžeme jít dokoupit to, co jsme zapomněli, jako já, např. šlehačku :), nebo se mrkneme, co je nové na internetu, nebo dělejte, co libo
7. Teď si připravíme polevu; ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu, a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu
8. Chladné bobany rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl, tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy, olizujeme prsty a těšíme se, až to všechno zkompletujeme
9. Namočené čepice dáme do lednice neb někam, kde je stejně studené klima, než čepičky, respektive čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku, pokud použijete 4 0% není potřeba přidávat ztužovač a cukru dejte, kolik chcete, nemusíte vůbec
10. No, a blížíme se do finále; cukrářským pytlíkem nebo lžičkou naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bobanů a přiklopíme čokočepičkou …. tak, teď si uvaříme dobrou kávu, a už jen acháme … ááchh.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy