REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Prezidentský guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš dušený na víně vhodný na slavnostní příležitosti – z hovězí kližky a uzeného bůčku, s přidanou klobásou a několika druhy koření. Zjemněný smetanou a podávaný s knedlíkem.


Ingredience:
500 ghovězí kližky
200 guzeného bůčku
1 lčerveného vína
2 dlsladké smetany
4 lžícerajského protlaku
1 lžícerybízového džemu
1 lžičkacitronové kůry
4 kskuliček jalovce
2 kscibule
1 ksceleru (asi 80 g)
1 kschlebové kůrky
1 ksbrambory
1 kspetržele
1 ksklobásy
1 ksmrkve
červená paprika sladká
červená paprika pálivá
sádlo
kmín
pepř
olej
sůl

Postup:

1. Kližku nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, pokapeme olej, promícháme a necháme hodinu rozležet
2. Prorostlý uzený bůček nakrájíme na kostičky, v hrnci na lžíci sádla do zlatova opečeme společně s nakrájenou cibulí
3. Přidáme kostky masa, posypeme kmínem, majoránkou, podlijeme vínem a dusíme pod pokličkou za občasného míchání a podlévání vínem, až je maso měkké
4. Jakmile maso změkne, vložíme nakrájenou klobásu, zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou a chlebovou kůrkou
5. Stáhneme plamen a necháme provařit
6. Mrkev, celer a petržel najemno nastrouháme a osmahneme v pánvi na oleji
7. Přidáme červenou sladkou a pálivou papriku, jalovec, nastrouhanou citronovou kůru, rajský protlak, rybízový džem, směs provaříme a nalijeme do guláše
8. Chvíli prohřejeme a nakonec vmícháme 2 dl sladké smetany.

Doporučení:

Podáváme s knedlíkem, ozdobíme kopečkem smetany a rybízovým nebo brusinkovým kompotem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy