REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pražský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Není zcela jasné, jak a kdy tento koláč vznikl. Pražský koláč má mnoho společného s francouzským koláčem “Tarte Tropézienne”. Přestože v České republice nemá nijak zvláštní tradici, zná ho většina Pražanů a mohu zaručit, že pochází ze staré Prahy. Pokud budete přidávat vanilkový cukr, pak doporučuji vytvořit si jednoduše vlastní. Stačí koupit 1-2 vanilkové lusky, rozkrojit je podélně a přidat k obyčejnému cukru v dóze. Během pár dní budete mít cenově příznivější a hlavně opravdový vanilkový cukr.


Ingredience:
Těsto:
500 gmouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
180 gmásla
30 gkvasnic nebo droždí
150 mlvlažného mléka
3 lžícekrupicového cukru
1 ksvejce
vajíčko na potření
špetka soli
Krém:
500 mlsmetany ke šlehání
200 mlmléka
100 gstudeného másla
3 lžícemoučkového cukru
1 lžíceškrobu
1 sáčekvanilkového cukru

Postup:

1. Droždí rozdrobíme v míse a přidáme mléko s trochou soli (nebo použijeme instantní kvasnice, které tento proces nepotřebují, a vmícháme je rovnou k ostatním ingrediencím)
2. V míse smícháme mouku, cukr, máslo a vejce, vlijeme vzešlé droždí a zpracujeme vláčné těsto, přikryté těsto necháme vykynout asi 45 minut na teplém místě
3. Z vykynutého těsta utvoříme kulatý koláč, vložíme jej na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut kynout
4. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou nebo skořicovým cukrem a pečeme dvacet minut na 180°C
5. Koláče necháme vychladnout, rozkrojíme a plníme krémem.

Příprava krému: 1. Do kastrolu nalijeme mléko, vsypeme moučkový a vanilkový cukr, máslo nakrájené na kousky a necháme rozpustit
2. Ve dvou lžících mléka rozmícháme škrob a vlijeme ho k horkému mléku, stále mícháme a necháme jednou přejít varem, až krém zhoustne
3. Kastrol sejmeme z ohně a krém necháme vychladnout
3. Vyšleháme smetanu a vetřeme ji do vytvořeného krému.

Poznámka:

Zdroj: www.citybee.cz, recept připravil: Radek Jakubec. Celý článek o staropražských specialitách najdete zde: 5 původních pražských receptů, díky kterým dáte vale smažáku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy