REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pražský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající recept na tradiční vláčný koláč s pudinkovo-tvarohovým krémem, který je sypaný křupavou drobenkou.


Ingredience:
500 ghladké mouky
100 gkrupicového cukru
50 gčerstvého droždí
250 mlvlažného mléka
150 mloleje
2 ksžloutku
špetka soli
Krém:
2 lžícekrupicového cukru (vrchovaté )
250 gtučného tvarohu (kostka)
2 ksvanilkového pudinkovového prášku
2 ksvanilkového cukru
750 mlmléka
troška rumu
špetka soli
A dále:
1 ksvejce na pomašlování

Postup:
  1. Na drobenku máslo, moučkový cukr, polohrubá mouka od oka
  2. Rozdrobené droždí zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem
  3. Necháme vzejít kvásek, přidáme žloutky a olej, přisypeme mouku smíchanou se solí a vypracujeme vláčné, trošku řidší těsto
  4. Poprášíme moukou, zakryjeme fólii nebo čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout
  5. Z mléka, soli, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, necháme vychladnout a našleháme s tvarohem, rumem a vanilkovým cukrem
  6. Dobře necháme vychladnout
  7. Vykynuté těsto ne lehce pomoučené pracovní desce propracujeme, rozdělíme na 16 stejných dílků
  8. Ty zpracujeme do bochánků a na plechu s pečicím papírem necháme ještě cca 15 min dokynout
  9. Pak zploštíme a pomažeme rozšlehaným vejcem
  10. Posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě cca na 200° C do růžova
  11. Necháme vychladnout
  12. Upečené a vychladlé koláče pilkovým nožem podélně rozkrojíme a cukrářským sáčkem s ostře řezanou špičou plníme krémem
  13. Poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy