REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pražský koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající recept na tradiční vláčný koláč s pudinkovo-tvarohovým krémem, který je sypaný křupavou drobenkou.


Ingredience:
500 ghladké mouky
100 gkrupicového cukru
50 gčerstvého droždí
250 mlvlažného mléka
150 mloleje
2 ksžloutku
špetka soli
Krém:
2 lžícekrupicového cukru (vrchovaté )
250 gtučného tvarohu (kostka)
2 ksvanilkového pudinkovového prášku
2 ksvanilkového cukru
750 mlmléka
troška rumu
špetka soli
A dále:
1 ksvejce na pomašlování

Postup:
  1. Na drobenku máslo, moučkový cukr, polohrubá mouka od oka
  2. Rozdrobené droždí zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem
  3. Necháme vzejít kvásek, přidáme žloutky a olej, přisypeme mouku smíchanou se solí a vypracujeme vláčné, trošku řidší těsto
  4. Poprášíme moukou, zakryjeme fólii nebo čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout
  5. Z mléka, soli, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, necháme vychladnout a našleháme s tvarohem, rumem a vanilkovým cukrem
  6. Dobře necháme vychladnout
  7. Vykynuté těsto ne lehce pomoučené pracovní desce propracujeme, rozdělíme na 16 stejných dílků
  8. Ty zpracujeme do bochánků a na plechu s pečicím papírem necháme ještě cca 15 min dokynout
  9. Pak zploštíme a pomažeme rozšlehaným vejcem
  10. Posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě cca na 200° C do růžova
  11. Necháme vychladnout
  12. Upečené a vychladlé koláče pilkovým nožem podélně rozkrojíme a cukrářským sáčkem s ostře řezanou špičou plníme krémem
  13. Poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy