REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pražský koláč II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč z kynutého těsta posypaný drobenkou, po upečení naplněný krémem.


Ingredience:
Na těsto:
250 ghladké mouky
250 gpolohrubé mouky
180 gmásla
30 gdroždí
5 lžickrupicového cukru
150 mlvlažného mléka
2 ksvajec
1 ksžloutku na potření
špetka soli
Na drobenku:
1 lžícemleté skořice
50 gpolohrubé mouky
30 gkrupicového cukru
30 gmásla
Na krém:
400 mlsmetany ke šlehání
200 mlmléka
30 mlrumu
100 gmásla
30 gcukru
1 ksvanilkového pudinkového prášku
dřeň z 1/2 vanilkového lusku

Postup:

1. Do misky dáme rozdrobené droždí, krupicový cukr, trochu hladké mouky, vlažné mléko, promícháme a necháme na teplém místě kynout
2. Do mísy dáme zbylou prosátou mouku se špetkou soli, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, vykynutý kvásek a vypracujeme nelepivé těsto, které přikryjeme a necháme na teplém místě kynout
3. Do jiné mísy dáme změklé máslo, krupicový cukr, polohrubou mouku, mletou skořici a prsty vypracujeme drobenku
4. Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky, které rozválíme na výšku asi 2 cm, potřeme je žloutkem a posypeme drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme 45-60 minut (je nutné udělat špejlí zkoušku), potom je necháme vychladnout
5. Za stálého míchání během 3 minut uvaříme hladký krém z mléka, pudinkového prášku, vanilkové dřeně a másla, odstavíme z tepla, přidáme cukr, zamícháme, necháme zcela vychladnout, pak vyšleháme dohladka, přidáme rum, promícháme a nakonec zlehka vmícháme do tuha vyšlehanou smetanu
6. Vychladlé korpusy podélně rozřízneme, naplníme připraveným krémem a necháme ztuhnout.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy