REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pražský koláč II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč z kynutého těsta posypaný drobenkou, po upečení naplněný krémem.


Ingredience:
Na těsto:
250 ghladké mouky
250 gpolohrubé mouky
180 gmásla
30 gdroždí
5 lžickrupicového cukru
150 mlvlažného mléka
2 ksvajec
1 ksžloutku na potření
špetka soli
Na drobenku:
1 lžícemleté skořice
50 gpolohrubé mouky
30 gkrupicového cukru
30 gmásla
Na krém:
400 mlsmetany ke šlehání
200 mlmléka
30 mlrumu
100 gmásla
30 gcukru
1 ksvanilkového pudinkového prášku
dřeň z 1/2 vanilkového lusku

Postup:

1. Do misky dáme rozdrobené droždí, krupicový cukr, trochu hladké mouky, vlažné mléko, promícháme a necháme na teplém místě kynout
2. Do mísy dáme zbylou prosátou mouku se špetkou soli, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, vykynutý kvásek a vypracujeme nelepivé těsto, které přikryjeme a necháme na teplém místě kynout
3. Do jiné mísy dáme změklé máslo, krupicový cukr, polohrubou mouku, mletou skořici a prsty vypracujeme drobenku
4. Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky, které rozválíme na výšku asi 2 cm, potřeme je žloutkem a posypeme drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme 45-60 minut (je nutné udělat špejlí zkoušku), potom je necháme vychladnout
5. Za stálého míchání během 3 minut uvaříme hladký krém z mléka, pudinkového prášku, vanilkové dřeně a másla, odstavíme z tepla, přidáme cukr, zamícháme, necháme zcela vychladnout, pak vyšleháme dohladka, přidáme rum, promícháme a nakonec zlehka vmícháme do tuha vyšlehanou smetanu
6. Vychladlé korpusy podélně rozřízneme, naplníme připraveným krémem a necháme ztuhnout.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy