Pečený nákyp z brambor, mletého masa, cibule a křenu, ochucený pivní omáčkou.
Ingredience:
800 g | brambor |
250 g | mletého masa (vepřové a hovězí) |
150 g | tvrdého chleba |
2 lžíce | polohrubé mouky |
1 lžíce | másla |
1 lžička | citronové šťávy |
2-3 ks | cibule |
2 ks | vajec |
světlé pivo | |
mletý pepř | |
strouhaný křen | |
rostlinný tuk | |
sůl |
Postup:
1. Do směsi mletého masa přidáme chléb nakrájený na kostičky a namočený v pivu, 1 vejce, bílek, osolíme, opepříme a dobře vše promícháme
2. Do rozehřátého másla přidáme polohrubou mouku, krátce opečeme, zalijeme asi 100 ml piva a za stálého míchání připravíme hustou omáčku, do které zašleháme žloutek a vše ochutíme citronovou šťávou
3. Na dno tukem vymazané zapékací mísy rozložíme vrstvu brambor nakrájených na tenké plátky, pak vrstvu masové směsi, potom oloupané, na hrubo nakrájené cibule, trochu strouhaného křenu a vrstvy tak opakujeme (poslední vrstvou budou brambory)
4. Vše zalijeme omáčkou, dáme do trouby a pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Podáváme se sterilovanou zeleninou nebo houbami.