REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pravé valašské frgále

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční frgále z Valašska plněné různými náplněmi, tvarohovou, hruškovou, jablečnou …


Ingredience:
Rozpis na 8 frgálů:
Na kvácek:
100 gdroždí
1 lžícecukru
0,5 lmléka
Na těsto:
750 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
3 lžícemoučkového cukru
1 lžičkasoli
6 ksvaječných žloutků
2 kscelá vejce
1 ksHery
1 dloleje
Na posýpku:
300 grozpuštěného másla
150 ghladké mouky
150 gpolohrubé mouky
150 gmoučkového cukru
Na tvarohovou nádivku:
2 kskostky plnotučného tvarohu
1 ksvejce
1 hrstrozinek
1 lžícerumu nebo tresti
Na hrušková povidla:
1 skleničkašvestkových povidel
1-2 hrstisušených hrušek
1 špetkabadyánu
1 špetkaskořice
1 špetkamletého hřebíčku
polohrubá mouka a olej
jíška
Ostatní:
sádlo na potření, papír na pečení, kulaté plechy

Postup:

1. Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto, těsto propracujeme dohladka a necháme pěkně vykynout, minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout
2. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy, babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymažeme sádlem, protože těsto je dost tučné (já si pořídila plechy na pizzu, také o průměru 30 cm, plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem)
3. Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout
4. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko, kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/
2 cm okraje)
5. Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout
6. Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova
7. Po vytažení frgálů z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem, po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).

Hrušková nádivka: Sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme dorůžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/
3 : 1/
3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté – největší část koření tvoří badyán).

Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku… atd.).

Doporučení:

V minulosti byli nejznámější frgále s hruškovou náplní. Ostatní tradiční náplně – tvarohová, maková a povidlová (povidla ze švestek) – byly postupem času doplněny o náplně ovocné jako borůvkovou nebo jablečnou. Někdy se však na frgály používaly také náplně z čerstvého nebo kysaného zelí, z mrkve nebo z cukrové řepy.Další informace o frgálech najdete zde: Historie frgálů.

Poznámka:

Autorka fotografií i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy