REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pravé valašské frgále

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční frgále z Valašska plněné různými náplněmi, tvarohovou, hruškovou, jablečnou …


Ingredience:
Rozpis na 8 frgálů:
Na kvácek:
100 gdroždí
1 lžícecukru
0,5 lmléka
Na těsto:
750 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
3 lžícemoučkového cukru
1 lžičkasoli
6 ksvaječných žloutků
2 kscelá vejce
1 ksHery
1 dloleje
Na posýpku:
300 grozpuštěného másla
150 ghladké mouky
150 gpolohrubé mouky
150 gmoučkového cukru
Na tvarohovou nádivku:
2 kskostky plnotučného tvarohu
1 ksvejce
1 hrstrozinek
1 lžícerumu nebo tresti
Na hrušková povidla:
1 skleničkašvestkových povidel
1-2 hrstisušených hrušek
1 špetkabadyánu
1 špetkaskořice
1 špetkamletého hřebíčku
polohrubá mouka a olej
jíška
Ostatní:
sádlo na potření, papír na pečení, kulaté plechy

Postup:

1. Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto, těsto propracujeme dohladka a necháme pěkně vykynout, minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout
2. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy, babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymažeme sádlem, protože těsto je dost tučné (já si pořídila plechy na pizzu, také o průměru 30 cm, plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem)
3. Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout
4. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko, kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje)
5. Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout
6. Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova
7. Po vytažení frgálů z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem, po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).

Hrušková nádivka: Sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme dorůžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté – největší část koření tvoří badyán).

Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku… atd.).

Doporučení:

V minulosti byli nejznámější frgále s hruškovou náplní. Ostatní tradiční náplně – tvarohová, maková a povidlová (povidla ze švestek) – byly postupem času doplněny o náplně ovocné jako borůvkovou nebo jablečnou. Někdy se však na frgály používaly také náplně z čerstvého nebo kysaného zelí, z mrkve nebo z cukrové řepy.Další informace o frgálech najdete zde: Historie frgálů.

Poznámka:

Autorka fotografií i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy