REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Prase v zemi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V alobalu pod pytlovinou na vlhkém senu a rozžhavených uhlících v celku 20 hodin podušené celé sele zaházené hlínou.


Ingredience:
1 ks (30 kg)1 až 2 dny v chladu vyvěšené, čerstvě zabyté sele
připravené na kuchyňské zpracování
4-6 kgjablek
kameny o velikosti hlavy, ne z vody!
králičí pletivo na obalení
mírně navlhčené seno
pytlovina (pytle od brambor)
alobal
pepř
olej
sůl

Postup:
  1. Vykope se díra tak o 10 cm širší, než je prase, 1 metr hluboká, dno a boky se vyloží placatějšími kameny o velikosti lidské hlavy, nesmí být z řeky, bouchaly by!
  2. Prase se nasolí z venku i zevnitř, pokapeme olejem a také trochu okoření pepřem, do útrob se dají celá jablka, zabalí se do alobalu, pak se ještě obalí v králičím pletivu (aby se při vytažení nerozpadlo)
  3. V jámě se udělá oheň, mimo ni se ještě zapálí další velká hromada dřeva, aby bylo více uhlíků, na uhlíky se pak položí mírně navlhčené seno ve vrstvě tak 15 až 20 cm, na ně zabalené sele, to se ještě přikryje pytlovinou, pak zahází hlínou, v díře pod hlínou se nechá 20 hodin
  4. Další den se prasátko opatrně vykope, rozbalí a může začít hostina.
Doporučení:

Rozhodně stojí za to sele před pečením ještě napíchat lákem. Další možnost je k masu servírovat různé studené omáčky ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy