REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Prase v zemi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V alobalu pod pytlovinou na vlhkém senu a rozžhavených uhlících v celku 20 hodin podušené celé sele zaházené hlínou.


Ingredience:
1 ks (30 kg)1 až 2 dny v chladu vyvěšené, čerstvě zabyté sele
připravené na kuchyňské zpracování
4-6 kgjablek
kameny o velikosti hlavy, ne z vody!
králičí pletivo na obalení
mírně navlhčené seno
pytlovina (pytle od brambor)
alobal
pepř
olej
sůl

Postup:
  1. Vykope se díra tak o 10 cm širší, než je prase, 1 metr hluboká, dno a boky se vyloží placatějšími kameny o velikosti lidské hlavy, nesmí být z řeky, bouchaly by!
  2. Prase se nasolí z venku i zevnitř, pokapeme olejem a také trochu okoření pepřem, do útrob se dají celá jablka, zabalí se do alobalu, pak se ještě obalí v králičím pletivu (aby se při vytažení nerozpadlo)
  3. V jámě se udělá oheň, mimo ni se ještě zapálí další velká hromada dřeva, aby bylo více uhlíků, na uhlíky se pak položí mírně navlhčené seno ve vrstvě tak 15 až 20 cm, na ně zabalené sele, to se ještě přikryje pytlovinou, pak zahází hlínou, v díře pod hlínou se nechá 20 hodin
  4. Další den se prasátko opatrně vykope, rozbalí a může začít hostina.
Doporučení:

Rozhodně stojí za to sele před pečením ještě napíchat lákem. Další možnost je k masu servírovat různé studené omáčky ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy