REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Povidlová roláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda z piškotového těsta potřená povidlím a šlehačkou, posypaná skořicí, ozdobená pusinkami ze šlehačky a sušenými švestkami.


Ingredience:
Na korpus:
80 ghladké mouky
100 gcukru krupice
40 gsolamylu (maizeny)
40 gmásla
4 ksvajec
1 lžičkaprášku do pečiva
Na náplň:
3 plátkyželatiny
400 gsmetany ke šlehání
8 lžicšvestkových povidel
1 ksvanilkového cukru
Na dohotovení:
2 lžícepovidel
200 mlsmetany ke šlehání
40 gmoučkového cukru
1 ksztužovače šlehačky
mletá skořice na posypání
sušené švestky

Postup:

1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, vmícháme prosátou hladkou mouku se solamylem, práškem do pečiva a rozpuštěné máslo
2. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, vložíme do trouby, pečeme při 170 °C 15 – 20 minut, pak korpus překlopíme na čistý pečicí papír, necháme vychladnout a potom stáhneme papír, na kterém se pekl
3. Želatinu necháme nabobtnat ve vodě, poté ji vymačkáme a v malém množství smetany zahřejeme, když se rozpustí, vmícháme ji do vyšlehané oslazené zbylé smetany
4. Korpus potřeme povidly i smetanou, svineme a dáme do lednice ztuhnout
5. Povidla rozmícháme s troškou smetany, přilijeme zbylou smetanou promíchanou s moučkovým cukrem i ztužovačem a vyšleháme pevnou šlehačku
6. Nakonec roládu poprášíme mletou skořicí, dozdobíme ji pusinkami ze šlehačky a sušenými švestkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy