REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Povidlové buchty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buchty z kynutého těsta, plněné povidlím, upečené dozlatova, pak potřené rumem smíchaným s vodou a cukrem, poprášené moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky + na poprášení
60 grozpuštěného másla
50 gcukru krupice
20 gdroždí
200-300 mlmléka
1 ksžkoutku
nastrouhaná kůra z 1 citronu
špetka mleté vanilky
špetka soli
rozpuštěné máslo na potření a vymazání
Na náplň:
povidla
teplá voda
Na potření:
2 lžícehorké vody
2 lžícerumu
1 lžícemoučkového cukru + na poprášení

Postup:

1. Na kvásek 100 ml teplého mléka osladíme lžičkou cukru a rozmícháme do něho rozdrobené droždí, zamícháme a necháme na teplém místě vykynout
2. Mezitím do mísy prosijeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme na jemno nastrouhanou citronovou kůru, špetku mleté vanilky, zbylý krupicový cukr, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutek, zbylé mléko a vykynulý kvásek
3. Vše promícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto, když se v závěru začnou dělat bubliny, těsto poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v míse nejméně 1 hodinu na teplém místě kynout
4. Pak těsto rozválíme na 1 cm silnou placku, tu rozdělíme nožem nebo rádýlkem na čtverečky 5×5 cm, na každý dáme lžičku povidel, ve kterých jsme před tím rozmíchali trochu teplé vody a každý čtvereček spojíme do uzlíčku
5. V pekáčku rozpustíme máslo a každou buchtu mašlovačkou ze všech stran pomažeme, pak pokládáme uzlíčkem dolů těsně vedle sebe, potom je necháme ještě 15 minut kynout, poté vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 10 minut, potom teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut)
6. Upečené buchty potřeme rumem smíchaným s horkou vodou a cukrem, po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy