REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Povidlové buchty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buchty z kynutého těsta, plněné povidlím, upečené dozlatova, pak potřené rumem smíchaným s vodou a cukrem, poprášené moučkovým cukrem.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky + na poprášení
60 grozpuštěného másla
50 gcukru krupice
20 gdroždí
200-300 mlmléka
1 ksžkoutku
nastrouhaná kůra z 1 citronu
špetka mleté vanilky
špetka soli
rozpuštěné máslo na potření a vymazání
Na náplň:
povidla
teplá voda
Na potření:
2 lžícehorké vody
2 lžícerumu
1 lžícemoučkového cukru + na poprášení

Postup:

1. Na kvásek 100 ml teplého mléka osladíme lžičkou cukru a rozmícháme do něho rozdrobené droždí, zamícháme a necháme na teplém místě vykynout
2. Mezitím do mísy prosijeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme na jemno nastrouhanou citronovou kůru, špetku mleté vanilky, zbylý krupicový cukr, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutek, zbylé mléko a vykynulý kvásek
3. Vše promícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto, když se v závěru začnou dělat bubliny, těsto poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v míse nejméně 1 hodinu na teplém místě kynout
4. Pak těsto rozválíme na 1 cm silnou placku, tu rozdělíme nožem nebo rádýlkem na čtverečky 5×5 cm, na každý dáme lžičku povidel, ve kterých jsme před tím rozmíchali trochu teplé vody a každý čtvereček spojíme do uzlíčku
5. V pekáčku rozpustíme máslo a každou buchtu mašlovačkou ze všech stran pomažeme, pak pokládáme uzlíčkem dolů těsně vedle sebe, potom je necháme ještě 15 minut kynout, poté vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 10 minut, potom teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut)
6. Upečené buchty potřeme rumem smíchaným s horkou vodou a cukrem, po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy