Buchty z kynutého těsta, plněné povidlím, upečené dozlatova, pak potřené rumem smíchaným s vodou a cukrem, poprášené moučkovým cukrem.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky + na poprášení |
60 g | rozpuštěného másla |
50 g | cukru krupice |
20 g | droždí |
200-300 ml | mléka |
1 ks | žkoutku |
nastrouhaná kůra z 1 citronu | |
špetka mleté vanilky | |
špetka soli | |
rozpuštěné máslo na potření a vymazání | |
Na náplň: | |
povidla | |
teplá voda | |
Na potření: | |
2 lžíce | horké vody |
2 lžíce | rumu |
1 lžíce | moučkového cukru + na poprášení |
Postup:
1. Na kvásek 100 ml teplého mléka osladíme lžičkou cukru a rozmícháme do něho rozdrobené droždí, zamícháme a necháme na teplém místě vykynout
2. Mezitím do mísy prosijeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme na jemno nastrouhanou citronovou kůru, špetku mleté vanilky, zbylý krupicový cukr, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutek, zbylé mléko a vykynulý kvásek
3. Vše promícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto, když se v závěru začnou dělat bubliny, těsto poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v míse nejméně 1 hodinu na teplém místě kynout
4. Pak těsto rozválíme na 1 cm silnou placku, tu rozdělíme nožem nebo rádýlkem na čtverečky 5×5 cm, na každý dáme lžičku povidel, ve kterých jsme před tím rozmíchali trochu teplé vody a každý čtvereček spojíme do uzlíčku
5. V pekáčku rozpustíme máslo a každou buchtu mašlovačkou ze všech stran pomažeme, pak pokládáme uzlíčkem dolů těsně vedle sebe, potom je necháme ještě 15 minut kynout, poté vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 10 minut, potom teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut)
6. Upečené buchty potřeme rumem smíchaným s horkou vodou a cukrem, po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.